Veliko obraćanje Obeide
0

Hamas: Da su atentati rješenje, prestali bi se boriti prije 90 godina, i dalje stojimo uprkos izdaji

B. H.
Screenshot: X.com
Screenshot: X.com
Na godišnjicu napada 7. oktobra, glasnogovornik vojnog krila Hamasa, poznat samo kao Abu Obeida, održao je govor u kojem je pohvalio napad koji je grupa izvela prije godinu dana. On je pozvao na "vojnu, finansijsku i logističku podršku".

Abu Obeida je također govorio o pitanju talaca koji se još uvijek nalaze u Gazi, navodeći da bi bilo "nerazumno" da ih Hamas ubije, ali da bi deseci talaca mogli ostati u zatočeništvu duže vrijeme i možda nikada neće biti vraćeni.

"Sudbina talaca vezana je za postupke njihove vlade", kaže Abu Obeida. "Što duže vojna operacija u Gazi traje, veći je rizik za taoce", kazao je Obeida.

Abu Obeida je izjavio da je 7. oktobar bio "najprofesionalnija i najuspješnija komandna operacija u modernom dobu", te da je nanijela "ponižavajući poraz" izraelskim snagama (IDF). Također je iznio tvrdnju da je to bio "preventivni udar" kako bi se spriječila velika operacija koju je Izrael planirao protiv Hamasa u Gazi.

Glasnogovornik je dodao da je napad 7. oktobra bio odgovor na navodne izraelske povrede u kompleksu džamije Al-Aqsa u Jerusalemu, širenje naselja, zlostavljanje palestinskih sigurnosnih zatvorenika i blokadu Pojasa Gaze.

"Godinu dana nakon početka operacije Potop Al-Aqse, obraćamo vam se iz Gaze, odlučne i prkosne Gaze koja lomi svog neprijatelja", istakao je Abu Obeida.

Dodao je kako su tokom protekle godine ubili i ranili na hiljade izraelskih vojnika, te izbacili iz upotrebe stotine vojnih vozila.

"Borimo se protiv neprijatelja koji ne preza od počinjenja zločina. Naš izbor je nastaviti dugu i bolnu bitku iscrpljivanja s neprijateljem, a dosadašnje bitke su dokazale uspješnost tog izbora", izjavio je glasnogovornik Hamsa.

Obraćajući se Hezbolahu, rekao je: "Vjerujemo u vašu postojanost i hrabrost u nanošenju teških gubitaka snagama cionističkog neprijatelja, kao što je mučenik Hassan Nasrallah obećao".

Abu Obeida je kritikovao Sjedinjene Američke Države zbog podrške Izraelu, tvrdeći da borci islamističkih frakcija u Gazi, uključujući Hamas i druge, "istrajavaju u svojoj postojanosti i herojskom otporu na svakom pedlju Pojasa".

Komentarisao je i nedavna ubistva lidera Hamasa i Hezbolaha.

"Politika likvidacija naših lidera dobar ishod, znak pobjede za nas i izvor žaljenja i razočarenja za agresore. To je dokaz da neprijatelj ne razumije prirodu otpora. Ako bi likvidacije značile pobjedu, otpor bi završio prije 90 godina, sa mučeništvom Izz ad-Dina al-Qassama. Vođu naslijedi deset, a borca hiljadu. Ova zemlja rađa borce otpora kao što rađa masline", poručio je Abu Obeida.

Dodao je kako će Hamas nastaviti da se bori protiv Izraela.

"Uprkos izdaji naših susjeda, kukavičluku i kolaboracionizmu režima, kao i brutalnosti neprijatelja i snaga represije i agresije, naš narod je pokazao legendarnu postojanost", zaključio je Abu Obeida.