Intervju za Klix.ba
98

Hasan Tanović: Kandidovat ću se na narednim izborima, važno je imati kontinuitet na ovoj poziciji

M. G.
Načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović u intervjuu za Klix.ba dotakao se brojnih tema. Između ostalog, govorio je o projektima u prošloj godini, planiranim projektima u ovoj, a otkrio je i planira li se ponovo kandidovati na ovu funkciju.

Iza nas je 2023. godina. Šta ste uradili u tom periodu?

Teško je dati objektivnu ocjenu prethodne godine, ali ono u što sam apsolutno siguran jeste da smo učinili sve kako bi većinu kapitalnih projekata, koji su bili započeti ranijih godina, 2023. godine uspješno okončali. Neki od njih su u toku ili u završnoj fazi realizacije.

Vjerujem da je javnosti poznato da smo od 2023. godine direktno iz Budžeta izdvojili 3% za podršku pravnim licima iz oblasti sporta i 2% za realizaciju kulturno-sportskih manifestacija, na šta smo izuzetno ponosni.

Zabilježili smo značajnije promjene u odnosu na ranije godine, kad je u pitanju naša najstarija populacija, porodilje, mladi, obrazovanje i lokalna infrastruktura.

Koji od projekata smatrate najznačajnijim i ima li nešto na što ste posebno ponosni?

Ponosan sam na većinu realizovanih aktivnosti naše administracije. Ono čime nikada neću biti zadovoljan, i na čemu ću uvijek raditi, jeste brzina implementacije određenih aktivnosti i projekata. Tu je i nekoliko započetih i "zaustavljenih" projekata od prethodne administracije, čije reaktiviranje i implementacija nisu bili nimalo jednostavni.

To se posebno odnosi na završetak radova na izgradnji podzemne garaže „G3“ u ulici Ložionička. Radilo se o predizbornom projektu koji nas je dočekao u fazi "nemoguće ići dalje, zatrpaj jamu". Naravno da nisam dozvolio da se odustane i na kraju smo je i završili zajedno s resornim Ministarstvom saobraćaja i Zavodom za izgradnju Kantona Sarajevo. Uradili smo mnogo administrativnog posla na nastavku višedecenijskog projekta izgradnje Južne longitudinale, koji možda nije okom vidljiv javnosti, ali je bez toga bilo nemoguće nastaviti bilo kakve aktivnosti.

Adaptacija objekta Mjesne zajednice Vraca je ozbiljan projekat koji je priveden kraju i koji će, nakon toliko godina izazova i poteškoća za građane ove mjesne zajednice, rezultirati formiranjem ambulante porodične medicine.

Riješen je i decenijski spor između Općine Novo Sarajevo i Franjevačkog provincijalata Bosne Srebrene, koji se odnosi na rekonstrukciju ostatka objekta Samostana, čije je rješavanje prethodna općinska administracija iz nepoznatih razloga blokirala.

U zadnjoj ste godini mandata. Imate li prioritete i šta uopšte možete uraditi do novih izbora?

Prioritetni, odnosno strateški projekti za narednu godinu definisani su kroz Strategiju razvoja Općine Novo Sarajevo za period 2021-2027 godina. Već usvojenim Budžetom Općine Novo Sarajevo za 2024. godinu planirano je više od 42% za ukupna kapitalna ulaganja, što iznosi 19.304.000,00 KM. Samo za projekte kulture, sporta i obrazovanja u Budžetu za 2024. godinu planirano je 2.774.500,00 KM. Za Program socijalne potpore planiran je iznos od 2.392.500,00 KM, za Program potpore boračkoj populaciji planirano je 1.375.600,00 KM, dok je za Program aktivne politike zapošljavanja i unapređenja poslovnog okruženja planiran je iznos 401.000,00 KM.

Neki od prioriteta za ovu godinu su i izgradnja objekta za potrebe Centra za promociju i podršku biznisa, nastavak aktivnosti na izgradnji rekreacione zone Vinko Šamarlić, rekonstrukcija komunalne infrastrukture, sanacija saobraćajnica, javne rasvjete, izgradnja Centralnog spomenika šehidima i poginulim borcima, rekonstrukcija objekata vrtića, nastavak projekta izgradnje novog objekta OŠ "Pofalići" i drugi. Do sada je bilo mnogo prigovora zbog (ne)realizacije nekih projekata.

Kako planirate rješavati izazove u vezi s komunalnom infrastrukturom, rekonstrukcijom klizišta, i drugim projektima zaštite okoline?

Kao što sam već spomenuo, brzina implementacije određenih aktivnosti i projekata je nešto što svakako usporava realizaciju velikih infrastrukturnih projekata. To se posebno odnosi na rekonstrukciju i izgradnju komunalne infrastrukture, sanacije klizišta, adaptacije objekata javnih ustanova i drugih. I pored svih problema, mi smo nastavili stvarati uslove za realizaciju jednog od najvećih projekta Park šuma Hum. Trenutno se na ovom lokalitetu izvode radovi na sanaciji klizišta K4. Za sanaciju klizišta Hum 1 i 2, te klizišta u Velešićima i na Vracama, u završnoj fazi je izrada projektne dokumentacije. Naše aktivnosti na sistematskom rješavanju klizišta prepoznala je Svjetska banka, na šta smo izuzetno ponosni.

Uprkos dugim administrativnim pripremama, uspjeli smo pokrenuti aktivnosti na adaptaciji vrtića Kolibri, Narcis, a u završnoj fazi je izgradnja Centra za osobe sa poteškoćama u razvoju na temeljima devastiranog vrtića Ciciban.

U okviru komunalne infrastrukture užurbano se radi na izradi projektne dokumentacije za sisteme u ulicama Pofalićka, Muhameda ef. Pandže, Gornji Velešići, Travnička, Muhameda ef. Pandže, Humska, te Reisa Fehima Spahe. Radovi trebaju započeti u ulici Zagrebačka, a započeto je rješavanje problema komunalne infrastrukture i u ulicama Kanara, Obad i Šanac.

Koje su vaše ambicije u vezi s mogućom kandidaturom na predstojećim izborima?

Moj mandat je usko vezan za politiku koju sprovodim. Dosadašnja praksa je pokazala da je potrebno imati kontinuitet na ovakvim pozicijama kako bi zacrtani planovi i ciljevi bili realizirani do kraja. U tom smislu, sasvim logično se nameće i odgovor na pitanje moje kandidature na predstojećim izborima. Vjerujem da organi SDP-a imaju isto ili slično mišljenje, te očekujem formalnu podršku na nivou stranke. Nisam planirao ovu funkciju obavljati u više od dva mandata, ali sve zavisi od volje i povjerenja građanki i građana Novog Sarajeva.

Da li postoje neke stavke koje su ostale neispunjene, planirate li na tome raditi?

Sigurno postoji dosta stvari koje sam planirao, ali iz nekih opravdanih razloga nisam uspio sprovesti u djelo. Oni koji se bave politikom nekoliko decenija unazad tvrde da se nikada do sada nije dogodilo da sastav općinskog vijeća bude toliko destruktivan i neučinkovit. Mi smo jedna od rijetkih općina koja zbog neefikasnog rada Općinskog vijeća nije dopustila svojim građanima da kroz rad savjeta mjesnih zajednica artikulišu svoje potrebe i kreiraju Budžet Općine. Zbog ličnih interesa pojedinaca, nažalost se u javnosti više govorilo o krpljenju rupa na cestama, nego o hiljadama stipendija, uspjesima sportista koje smo podržali, podršci mladima, kulturi i razvoju biznisa. Uveliko radimo na velikom projektu Park šume Hum, SC Vinko Šamarlić, na ideji potpune obustave saobraćaja u Vilsonovom šetalištu, ali ovaj projekat trenutno zavisi od Vlade Kantona Sarajevo i Ministarstva saobraćaja.

Šta vam je cilj, općenito, do kraja mandata?

Želio bih da mi se zadrži entuzijazam kojeg sam imao na početku ovog mandata, jer koliko god se neko trudio da vuče naprijed, nekada zna biti i fizički i psihički neizdrživo suprotstavljati se kontinuirano sistemu koji te uporno vraća unazad. Danas je to naša realnost, danas živimo i svakodnevno se suočavamo sa djelovanjem „paralelnih sistema“ unutar državnih struktura i moje želje idu i u tom smjeru, da takve retrogradne snage oslabe i da se fokus vrati na interes građana, a ne pojedinaca.

Nastavit ćemo realizaciju projekata u skladu sa Strategijom razvoja Općine, te zadržati transparentnost u radu, pravednu raspodjelu sredstava i raditi u interesu naših građana. Kontinuitet u sprovođenju politika i projekata je ključan.