BiH
52

Hatidža Mehmedović: Policija ne dozvoljava da obilježimo 13. juli

Piše: A. B.
Hatidža Mehmedović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Hatidža Mehmedović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Hatidža Mehmedović tokom genocida u Srebrenici izgubila je skoro cijelu porodicu, a danas je na Komemorativnu sjednicu koja se obilježava u čast srebreničkih žrtava došla pod velikim emocijama iz policije gdje joj nisu odobrili zahtjev da se ispred Suda i Pošte 13. jula oda počast ubijenima u Srebrenici.

Hatidža kaže da joj nisu htjeli potpisati zahtjev, te da je 13. jula najavljen je i dolazak haškog optuženika Vojislava Šešelja u ovaj dio BiH.

"Sramotno je da 13. jula žele obilježavati sjećanja na svoje logore i događaje, a ja sam izgubila cijelu porodicu. Cijeli juli mi je bolan, ali očito da se u Srebrenici ne želi dokazati pravda i istina. Razočarana sam u kompletnu vlast u Srebrenici, jer mi ne žele pomoći. Slike mi naviru kada se samo sjetim tog 13. jula 1995. godine, a sve porodice žele da ispred Suda i Pošte obilježi taj važan datum. Te godine ubijeni su mi i srce i duša - izdržavam jednu tešku tamnicu iz dana u dan", rekla je Hatidža.

Ova hrabra žena koja se bori za istinu i pravdu u svom gradu, tokom genocida u Srebrenici izgubila je dvoje djece, muža, dva brata te sestriće i bratiće. Dodala je kako je posljednjih dana načelnik Srebrenice Ćamil Duraković zauzet obavezama i nije stigao saslušati njene molbe.