Moderne tehnologije
18

HDZ 1990 zatražio od CIK-a da izbore u poplavljenom području provede uz elektronsku opremu

N. V.
HDZ 1990 je uputio Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine inicijativu kojom se traži implementacija modernih tehnologija, korištenih kao pilot projekt diljem Bosne i Hercegovine, u općinama u kojima su izbori odgođeni zbog stanja prirodne nesreće.

Organizacije HDZ-a 1990 su, kako tvrde, širom Bosne i Hercegovine zabilježile značajne nedostatke u provođenju i ovog izbornog procesa, kao i sumnje u krađe i malverzacije.

"Uvođenje modernih tehnologija je nužno sa svrhom zaštite integriteta izbornog procesa", kazali su u saopštenju iz ove stranke.

U dopisu koji su poslali CIK-u navode da nema potrebe za žurbom u realizaciji izbora u ovim općinama s obzirom na to da su stanovnici još uvijek u stanju šoka.

"Smatramo da CIK BiH može uzeti dovoljno vremena za transport i instalaciju opreme za provođenje izbora uz korištenje modernih tehnologija, te time učiniti dodatni iskorak prema potpunoj digitalizaciji izbornog procesa, odnosno primjeni modernih tehnologija koje nas očekuje na izborima 2026. godine", poručili su.

Oni navode da, s obzirom na to da je oprema za glasanje uz pomoć modernih tehnologija sada dostupna, moguće je implementirati pilot projekte na svim biračkim mjestima u poplavljenim područjima.