Vrijeme za rješenja
46

HDZ će održati sjednicu dan prije sastanka sa Trojkom i Dodikom: Mogu li se smiriti "eskalirani odnosi"?

I. Sa.
Novi sastanak vladajuće državne koalicije najavljen je u Mostaru za 2. juli, dok će HDZ dan prije toga, u istom gradu, održati sjednicu predsjedništva ove stranke.
Kako su najavili, na sutrašnjoj sjednici će razmatrati aktuelne političke procese u našoj zemlji, ali i predstojeće oktobarske izbore.

A u utorak će se, ipak, na stolu naći brojnije teme i problemi.

Šta će Dodik "pojasniti Bošnjacima"?

O "zategnutim" političkim odnosima ove koalicije je suvišno i govoriti. Tome, kao i uvijek, najviše doprinosi lider SNSD-a Milorad Dodik koji je sačinio "prijedlog o mirnom razdruživanju", sudeći prema njegovim izjavama.

"Dokument predviđa da se BiH politički razdruži i da se formiraju dvije nezavisne političke i teritorijalne cjeline koje će živjeti i funkcionirati u skladu sa sporazumom nastalim na bazi toga", naveo je on u intervjuu za srpsku redakciju ruske propagandne agencije Sputnjik.

Vrijedi spomenuti da je rekao kako će i vlastima FBiH poslati isti prijedlog kako bi iznijeli svoje mišljenje.

Dodik je potvrdio da dolazi na sastanak u Mostar te je putem mreže X, između ostalog, poručio:

"Vremenom sam spoznao da je uzaludno očekivati od ljudi koji su pošli od pogrešne premise da donesu ispravan zaključak. Ne znam kako su bošnjački političari ušli u pogrešan film da svi svjetski lideri ujutru kada se probude prvo pomisle na BiH? Da niko na ovom bijelom svijetu nema preča posla, već samo da se bavi BiH? Dvadeset godina pokušavam da im objasnim, pokušaću i na sastanku u Mostaru. Čuda se događaju, ponegdje, ali BiH je zemlja bez logike, kako to tačno kaže Ivo Andrić".

"Pitanje svih pitanja"

Dragan Čović, lider HDZ-a je, kao i obično, pokušao smiriti ovu situaciju te je i najavio sastanak u Mostaru. Na konferenciji za novinare je rekao kako su "eskalirali politički odnosi". Ali, dodao je da nema drugog puta - osim evropskog.

"Bilo bi neozbiljno da nekim avanturama to ugrozimo", zaključio je Čović prije nekoliko dana.

Za njega, "pitanje svih pitanja" je promjena izbornog zakona.

"Kad završimo pregovaranje među strankama imamo intervenciju, jer strane koje pregovaraju nisu baš samostalne. Nekoliko puta dogovorimo pa to ne bude i dovedemo se u pitanje trebamo li uopće pitati. Čim završe izbori, pitanje svih pitanja će biti izborni zakon i to da riješimo. Pričat sa predstavnicima međunarodne zajednice da se ne miješaju", naveo je lider HDZ-a.

Tu je i budžet za ovu godinu koji i dalje nije usvojen, a bez njega nema ni povlačenja evropskih sredstava. Dogovoren je, ali tu je problem realizacija uvjeta koje FBiH nije ispoštovala, kako je to pojasnio Čović.

Galamdžija i šaljivdžija

Pored toga, tu je i verbalni okršaj Milorada Dodika i Elmedina Konakovića putem društvenih mreža.

Tačnije, lider SNSD-a je "najavio" da će objaviti ekskluzivni snimak govora Konakovića (NiP) iz Luksemburga pa se našalio i objavio insert iz filma "Tri karte za Hollywood".

Lider NiP-a mu je zatim putem društvenih mreža napisao:

"Sinoć galamdžija, a danas šaljivdžija. Drami, prijeti, kuka, plače, al' na kraju konja veže gdje mu aga kaže".

A odmah je stigao i Dodikov odgovor:

"Dino, bolan, znao sam da si levat, ali da si toliki levat, nisam ni pretpostavljao. Svi su još sinoć shvatili da te sprdam, samo si se ti primio k'o saučešće".

Građani mogu samo očekivati da će mostarski sastanak proći u dosta ozbiljnijem tonu, najviše zbog brojnih problema o kojima ne bi trebalo razgovarati, već naći konkretno rješenje.