Bilateralni sastanak
0

Helez: Dobijamo protuzračnu opremu iz Njemačke

D. Dž
MO BiH
MO BiH
Podrška koju Njemačka pruža Oružanim snagama Bosne i Hercegovine ogleda se ulaganju za projekte obnove objekata i infrastrukture ali i nabavke novih uniformi.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez boravio je ovih dana u posjeti Borisu Pistoriusu ministru odbrane Savezne Republike Njemačke. Na sastancima su usaglašeni brojni zajednički projekti, ali u prvom redu tema sastanka je bila provođenje 11 dogovorenih projekata pomoći Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

"Samo u razdoblju 2024.- 2025.godina planirana je podrška SR Njemačke na ukupno 11 projekata na infrastrukturnim objektima Oružanih snaga BiH. Ukupna vrijednosti donacije se procjenjuje na 7.240.000 eura", napisao je Helez na svom Facebook profilu.

Ministar Helez na svom Facebook profilu podijelio je utiske sa sastanka sa njemačkim kolegom, a između ostalog navodeći da je sa njemačkom stranom usaglašena nabavka protuzračne odbrane.

Nije detaljnije precizirano o kojim sistemima je riječ, ali obzirom na najave ministra Heleza izgledno je da se radi o pomoći SR Njemačke u naporima Ministarstva odbrane BiH za nabavku primarnih radara.

Njemačka je jedna od vodećih zemalja po podršci infrastukturnim projektima obnove objekata Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, pri čemu je značajna i podrška za nabavku novih uniformi za OS BiH.