Tri letjelice u zraku
69

Helez: Helikopteri OS BiH gase požare kod Rudog i Srebrenice, vlasti u RS-u čekaju da požar ugrozi stanovništvo

D. Be.
Tri helikoptera Oružanih snaga BiH angažovana su na gašenju požara u općinama Rudo i Srebrenica.
Ministar odbrane BiH Zukan Helez je rekao kako je odmah po dobivanju odobrenja od Predsjedništva BiH, potpisao naredbu o angažmanu helikoptera Oružanih snaga BiH.

"Procedura o angažmanu helikoptera OS BiH za gašenje požara u Ministarstvu odbrane BiH traje nekoliko minuta. Od prijema odobrenja Predsjedništva BiH do podizanja helikoptera prođe svega nekoliko minuta. Ne razumijem zašto lokalne vlasti u manjem bosanskohercegovačkom entitetu RS čekaju da požar ugrozi civilno stanovništvo ili njihovu imovinu pa tek onda šalju zahtjeve za angažman helikoptera OS BiH", naveo je.

Kaže da je u ovakvim situacijama vrijeme ključno za spašavanje ljudi, njihove imovine i naših šuma.

"Oružane snage BiH još jednom pokazuju da su bosanskohercegovačke, da pripadaju svim građanima naše zemlje podjednako i da su spremne služiti civilnom stanovništvu u našoj zemlji", dodao je Helez.

Podsjetimo, u Nacionalnom parku "Drina" kod Srebrenice je prije nekoliko dana izbio šumski požar, a situacija je alarmantna. Vatrena stihija prijeti selu Luke, gdje se mještani na sve moguće načine bore s ovom prijetnjom.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, mještani sela Luke se grabljama i lopatama pokušavaju izboriti s požarom koji polako ide uz brdo prema njihovom selu.

Požar koji je zahvatio područje iznad općine Rudo, u blizini sela Nikolići i Popov do proširio se na borovu šumi na planini Varda.