Prvostepena presuda
0

Helez: Osuđen sam jer sam ranije prijavio tužitelja i predsjednicu suda u Bugojnu

D. Be.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Potpredsjednik SDP-a i državni parlamentarac Zukan Helez koji je pred Općinskim sudom u Bugojnu nepravosnažno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog lažnog svjedočenja kazao je za Klix.ba da je riječ o montiranom procesu i osveti jer je ranije prijavio tužitelja i predsjednicu Općinskog suda u Bugojnu.
"Tužitelja koji je mene prijavio za lažno svjedočenje, prije šest godina sam prijavio za napastovanje maloljetnih djevojčica. Došle su kćerka i majka i rekle mi da im on šalje slike, traži seksularni odnos, a zatim briše poruke na Viberu. Ja sam tada na Parlamentu FBiH to iznio, pa naveo u Istražnoj komisiji i na drugim sastancima i to je došlo do njega. I ovo je sada, vjerovatno, osveta", kaže Helez.

Dalje navodi da je tužitelj Nedžad Islamović pronašao njegovo svjedočenje iz 2015. godine o jednom incidentu.

"Našao je da sam svjedočio za čovjeka koji se posvađao na ulici. Ja imam dokaze da smo prošli na rampi na autoputu, kada su rekli da su se posvađali, u to vrijeme. Ja nigdje nisam tvrdio da se nisu posvađali, ali nisu sigurno u tom period. I svjedok tužilaštva je bio na mojoj strani. Oni su uzeli jednog jedinog svjedoka i on je bio protiv tužilaštva. I završilo se tako da je on platio 200-300 KM, izgubio je, I onda meni ide krivična prijava i šest mjeseci zatvora", govori potpredsjednik SDP-a.

Helez ističe da je i predsjednicu bugojanskog suda Randžanu Hadžibegović-Haračić prijavio komisiji zbog nepotizma.

"Ona je na sudu zaposlila supruga i kćerku svoje kućne pomoćnice koju inače plaća na crno, što je krivično djelo. To se može provjeriti na sudu. To su SDP-ovci i meni dragi ljudi, on je demobilisani borac, ali moja misija je da to prijavim. Tu je i njena službenica koja je brisala kazne, pa uzimala pare i nije uplaćivala novac na račun suda nego zadržavala kod sebe. Ona je sad suspendovana i formiran je predmet. To nije mogla raditi, a da za to nije znala predsjednica suda. Sve se to događa dok je predsjednica Randžana Hadžibegović-Haračić", govori državni parlamentarac.

Za kraj kaže: "Kako baš da se desi da je taj tužitelj od 10-11 drugih, kojeg sam prijavio, I sutkinja koju sam prijavio - baš u mom slučaju. Mi smo tražili izuzeće, ali nisu dali", zaključio je.

Podsjetimo, potpredsjednik SDP-a Zukan Helez osuđen je na šest mjeseci zatvora za krivično djelo davanja lažnog iskaza. Prije šest dana u Općinskom sudu u Bugojnu okončan je glavni pretres i izrečena je presuda Zukanu Helezu i Halilu Ugarku.

"Sud je optuženog Zukana Heleza osudio na kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci, a optuženom Halilu Ugarku izrekao uslovnu osudu kojom mu je utvrdio kaznu zatvora u trajanju od 6 (šest) mjeseci i istovremeno odredio da se ova kazna neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od godinu od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo", rečeno je za Klix.ba iz bugojanskog suda.

Presuda nije pravosnažna i okrivljeni imaju pravo žalbe.