Jedni od najvećih
85

Helez otkrio da je švedska kompanija zainteresovana da dio proizvodnje dronova prenese u BiH

F. H.
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez objavio je kako je švedska kompanija zainteresovana za premještanja dijela proizvodnje dronova u Bosnu i Hercegovinu.

"U Ministarstvu odbrane BiH u posjetu sam primio rukovodstvo švedske firme ACC Innovation predvođeno direktorom ove firme, koja se bavi proizvodnjom bespilotnih letjelica", naveo je Helez.

On je istakao da su bespilotne letjelice i dronovi, koji se proizvode u ovoj firmi su jedni od najboljih u Evropi. Ono po čemu su njihovi dronovi posebni je da mogu podići više tereta od bilo kojih drugih na svijetu.

"Ovi dronovi imaju višenamjensku upotrebu. Služe za prijevoz ljudi, robe, medicinsku evakuaciju, gašenje požara, pograničnu kontrolu, istraživanje rudnih potencijala, lociranje mina itd. Rukovodstvo ACC Innovation je zainteresirano da u našoj zemlji premjesti jedan dio proizvodnje ovih dronova", otkrio je Helez.

Istakao je da mu je drago da je ova firma prepoznala Bosnu i Hercegovinu kao područje koje je potentno za njihov daljnji razvoj.

"Premještanje jednog dijela proizvodnje bespilotnih letjelica u našu zemlju bi bila značajna investicija, koja bi donijela nova radna mjesta u Bosni i Hercegovini", zaključio je Helez.