Potvrdio Nešić
237

Helikopter iz Srbije već sutra u Foči, gasit će požar u Nacionalnom parku Sutjeska

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ministar sigurnosti Nenad Nešić osvrnuo se na usvojenu odluku Vijeća ministara BiH o traženju međunarodne pomoći za gašenje požara kod Foče te je rekao kako će helikopter iz Srbije već sutra biti na mjestu požara.
U izjavi za Srnu, Nešić je rekao kako je već obavio razgovor s ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem te da će helikopter iz Srbije doći u Foču.

"U razgovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem dogovorio sam da helikopteri iz Srbije dođu sutra", istakao je Nešić.

Ministar Staša Košarac također je rekao kako je do sada pomoć samo ponudila Srbija.

"Podržali smo odluku kojom tražimo međunarodnu pomoć za zaštitu i spašavanje u vatrogastvu, odnosno pomoć Srbije, Hrvatske, Crne Gore i svih zemalja sa kojima BiH ima potpisane sporazume i memorandume o saradnji u zaštiti i spašavanju i kroz procedure EU Mehanizam civilne zaštite. Do sada nam je samo Srbija ponudila pomoć u gašenju požara i sprečavanju katastrofalnih posljedica po Nacionalni park Sutjeska", rekao je Košarac.

Podsjetimo, kako je to ranije danas za Klix.ba potvrdio Zukan Helez, ministar odbrane BiH, na ovom području su angažovani i helikopteri Oružanih snaga naše zemlje.

Pored toga, aktivan je i Helikopterski servis Republike Srpske, a u pomoć su fočanskim vatrogascima pritekle i kolege iz okoline, kao i vatrogasno društvo Ilidža, iz Kantona Sarajevo.