Nepravosnažna presuda
6

Higijeničarka u Bosanskoj Krupi ukrala pacijentu više od 7.000 KM, izrečena joj uslovna kazna

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock/Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock/Klix.ba
Općinski sud u Bosanskoj Krupi donio je nepravosnažnu presudu kojom je Elviri Čolić (33) iz Bosanske Krupe izrekao uslovnu kaznu u trajanju od šest mjeseci zbog krađe novca od pacijenta u zdravstvenoj ustanovi u kojoj je radila kao higijeničarka.

Naime, Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je podiglo optužnicu i optužilo Elviru Čolić za krivično djelo teške krađe koje je izvršeno 28. novembra 2023. godine.

Taj dan je u Hitnu službu Dom zdravlja Bosanska Krupa dovezena osoba povrijeđena u saobraćajnoj nesreći, a Čolić je dobila zaduženje od medicinske sestre da pokupi garderobu pacijenta.

"Iako svjesna bespomoćnosti i teškog stanja oštećenog koji je povrijeđen u saobraćajnoj nezgodi, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, iz džepova hlača i novčanika oštećenog uzela i za sebe prisvojila ukupno 7.173 KM i pet eura", navode iz Kantonalnog tužilaštva USK.

Istaknuto je da je optužena nadoknadila štetu oštećenom te je sud smatrao da se svrha kažnjavanja u vidu generalne i specijalne prevencije može postići izrečenom sankcijom, odnosno uslovnom kaznom.

Istaknuto je da predmetna presuda još nije stekla svojstvo pravosnažnosti.