Na Trgu slobode
110

Hiljade građana plakalo na protestu za onkološke pacijente u Tuzli: Ljudi nam umiru čekajući zračenje

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
(Foto: A. K./Klix.ba)
Nekoliko hiljada građana okupilo se danas na Trgu slobode u Tuzli, na protestu koji je upriličen za njihove onkološke sugrađane, koji još uvijek nisu dobili priliku za odlazak na radioterapiju od koje im ovisi život. U suzama su se prisjetili i onih koji su tešku životnu bitku izgubili zbog nemogućnosti adekvatnog liječenja.

Veliki broj onkoloških pacijenata koji se liječe u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli i dalje čeka na odlazak na radioterapiju u neku drugu zdravstvenu ustanovu, jer aparati koji su ranije postojali u njihovom gradu više nisu u funkciji.

Trakavica vezano za nabavku linearnog akceleratora i pratećih uređaja u Tuzli još uvijek nije u potpunosti završena, jer oprema nije dopremljena u tamošnji UKC. U svemu tome najtragičnije je to što je u proteklih godinu i po dana određeni broj pacijenata preminuo, zbog nemogućnosti da se podvrgnu radioterapiji. Naime, liste čekanja su prilično duge, zbog opterećenosti ostalih zdravstvenih centara koji pružaju spomenutu medicinsku uslugu.

Upravo zbog svih njih, danas su suze kvasile lica brojnih okupljenih na protestu u Tuzli, a upućene poruke su bile u toj mjeri emotivne da nikoga nisu mogle ostaviti ravnodušnim.

"Dan prije izbora morate imati hrabrosti da biste izašli i ukazali na problem s kojim se susrećete. Čovjek mi je sada prišao i rekao da mu je supruga preminula 6. septembra u 45. godini života. To su strahote jer je ona umrla zbog kašnjenja na pravovremeno liječenje", kazao je Mirza Mustafagić, inicijator današnjeg protestnog okupljanja.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Okupljeni su poručili da su na Trg slobode došli zbog dobrobiti cjelokupne društvene zajednice, a u nastavku razgovora Mustafagić je nastavio iznositi strašne informacije, prenoseći iskustva onkoloških pacijenata.

"Iskustva pacijenata su katastrofalna. Selma od 35 godina je majka troje djece, koja je prije mjesec dana bila 99. na listi čekanja za zračenje u Zenici. To su strahote koje se ne smiju dešavati. Selma je samo jedna od tih. Nažalost, Selmi ima na stotine, a neke od njih više nisu sa nama", dodao je Mustafagić.

Tuzlak Damir Avdić preminuo je prije dvadesetak dana, kao onkološki pacijent koji nije dobio mogućnost liječenja radioterapijom. S tom informacijom ne može da se pomiri njegov punac Izudin Salihović.

"Nakon prve operacije i hemoterapije, Damir je trebao krenuti na zračenje kako bi se bolest zaustavila. Međutim, sve se ponovilo i to 'zahvaljujući' UKC-u Tuzla i Klinici za onkologiju koji ne nabavljaju aparat za zračenje", tvrdi Salihović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Među okupljenima se danas našla i direktorica Udruženja Vive žene Jasna Zečević, a kako kaže onkološke pacijentice sa kojima je u kontaktu, ne vjeruju u potpisivanje ugovora između UKC-a i mostarske kompanije koja je tokom posljednje tenderske procedure izabrana za najpovoljnijeg ponuđača.

"Nažalost, ovakvi skupovi nas podsjećaju na to koliko smo nemoćni. Mi ćemo i nakon ovog skupa svi pokušavati istrajati u borbi, ali osnovno ljudsko pravo na zdravstvo je uskraćeno našim pacijentima. Mirza, mi ili bilo ko drugi od građana ne treba rješavati ovaj problem, za to trebaju biti zaduženi nadležni koji neadekvatno obavljaju svoj posao", smatra Zečević.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Podsjećamo, UKC Tuzla dosad je u nekoliko navrata pokušao nabaviti linearni akcelerator, CT simulator, sistem za planiranje u radioterapiji i fantom, međutim svaki tender je bivao oboren zbog žalbi koje su ulagale konkurentske kompanije.

U posljednjem slučaju, tenderska komisija UKC-a u Tuzli izabrala je najpovoljnijeg ponuđača. Riječ je o kompaniji Inel-Med d.o.o. Mostar, dok je firma MSG d.o.o. Tuzla uložila žalbu. Međutim, nju je komisija za javnu nabavku ocijenila neosnovanom te je odlučeno da se nastavlja dalje sa realizacijom tendera.

Vršilac dužnosti direktora tuzlanskog UKC-a Šekib Umihanić javnosti je zvanično saopćio da se ide u potpisivanje ugovora sa kompanijom iz Mostara. S druge strane, firma MSG d.o.o. Tuzla najavila je podnošenje tužbe nadležnom sudu, s obzirom da su iscrpljene sve žalbene mogućnosti u okviru tendera.