Sarajevo
0

Historijski muzej BiH za vrijeme SFF-a će biti otvoren do ponoći

FENA
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
U susret Sarajevo Film Festivalu, Historijski muzej Bosne i Hercegovine pridružuje se festivalskoj atmosferi kroz tri elementa. Tokom festivala, muzej će biti otvoren do ponoći, omogućujući posjetiteljima da u jedinstvenoj večernjoj atmosferi istraže bogatu historiju i kulturno naslijeđe Bosne i Hercegovine. 

Pored toga, Historijski muzej BiH će biti predstavljen na festivalu kroz kratki film “Neke uspomene”, čija je autorica Lotte Schreiber iz Austrije.

Na programu “Festival u Centru” će biti predstavljen promo štand izložbe “Labirint devedesetih”, koja je dio trenutne muzejske ponude.

"Tradicionalno, Historijski muzej BiH će u festivalskim danima otvoriti vrata publici. I ove godine smo u ljeto ušli sa novim izložbama i vjerujemo da će muzej poslužiti kao jedna od važnijih destinacija za istraživanja historije Sarajeva. Preporučujem našu novu stalnu postavku, izložbu 'Wer ist Walter? Topografija antifašističkog otpora u Bosni i Hercegovini', u ugodnom ambijentu osvježavajućeg atrija muzeja. Tu je i izložba 'Labirint devedesetih' koja vodi posjetitelje kroz turbulentne devedesete. Naravno, preporučujem i istraživanje stalne postavke 'Opkoljeno Sarajevo', koja iz perspektive građana Sarajeva govori o svakodnevnici pod opsadom Sarajeva u periodu 1992-1995 – a ujedno može pokazati koliko je kultura bila važna i iz kakvog se konteksta prije 30 godina rodio Sarajevo Film Festival", kazala je direktorica muzeja Elma Hašimbegović.

Pored spomenutih izložbi, publika će za vrijeme festivala moći posjetiti izložbe "Ay Carmela", "Polet žena", "Mi izbjeglice", i "Otvoreni depo".

Naravno, obilazak muzejske zgrade, koja se svojom modernističkom estetikom ističe u sarajevskoj panorami, predstavlja jedinstven doživljaj.

Zgrada muzeja, jedan od najreprezentativnijih primjera moderne arhitekture u Bosni i Hercegovini, proglašena je Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine u novembru 2012. godine, saopćeno je iz Historijskog muzeja BiH.