Slučaj Ibre Berila
31

Hoće li BiH svjedočiti izbornoj pobjedi kandidata SDA koji se nalazi iza rešetaka?

D. Be.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Još uvijek aktuelnom načelniku Trnova Ibri Berilu prije nekoliko dana produžen je pritvor za još dva mjeseca. S obzirom da je ponovo kandidat za istu poziciju, Berilo će predizbornu kampanju i izbornu noć provesti iza rešetaka u KPZ Zenica.

No, ništa od toga ga ne sprečava Berila da ostane kandidat i ostvari pobjedu pa čak i preuzme novi načelnički mandat u zeničkom zatvoru.

Naime, da bi kandidatu bilo zabranjena kandidatura i učešće na izborima potrebno je da bude pravosnažno osuđen na kaznu zatvora dužu od šest mjeseci. S obzirom da se protiv Berila još uvijek vodi istraga i da mu je određen pritvor, sigurno je da za mjesec ili dva neće biti okončan cijeli proces i donesena sudska odluka.

To znači da bi, u slučaju pobjede, Berilo u zatvoru proslavio novi politički uspjeh. Nakon toga bi CIK imao 30 dana od dana izbora da mu uruči certifikat za novi mandat, a na Berilu bi bilo da prihvati ili odbije.

Predizborni plakat Ibre Berila (SDA) na Bjelašnici
Predizborni plakat Ibre Berila (SDA) na Bjelašnici

Ako bi prihvatio, to bi značilo da Trnovo ima novog/starog načelnika koji "djeluje" iz pritvorske ćelije. U slučaju da odbije mandat, bili bi provedeni prijevremeni izbori.

Ono što je sigurno jeste da bi u slučaju Berilove pobjede ovo bio nezabilježen slučaj u Bosni i Hercegovini. A da Berilo ima velike šanse za pobjedu, uprkos optužbama koje mu se stavljaju na teret, potvrđuje činjenica da mu veliku podršku javno pružaju mještani Trnova, tamošnja udruženja mladih, ali i šest boračkih udruženja.

Ono što je posebno interesantno jeste činjenica da mu ni njegova SDA nije uskratila podršku uoči početka predizborne kampanje uprkos teškim optužbama koje su mu stavljene na teret.

Podsjetimo da se Ibro Berilo sumnjiči da je sa općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja, a zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj.

Ovaj predmet se odnosi na sistemsku korupciju u sektoru gradnje i pranja novca, a osumnjičeni se terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.