Saznaje Klix.ba
34

Hoće li biti poništen izbor Tarika Zaimovića za rektora UNSA? Inspekcija utvrdila brojne nepravilnosti

D. Be.
Konkurs i izbor novog rektora Univerziteta u Sarajevu bi mogao biti poništen, saznaje Klix.ba. Inspekcija je početkom septembra izvršila nadzor nakon anonimnih prijava i već su utvrđene određene nepravilnosti, a odluka se očekuje uskoro.

Anonimne prijave bile su znak da inspektori Kantonalne inspekcije KS izvrše nadzor na Univerzitetu u Sarajevu u vezi sa konkursnom procedurom i izborom prof. dr. Tarika Zaimovića za novog rektora UNSA.

Kako saznajemo, inspektori su prilikom nadzora uočili da je tekst konkursa manjkav, zatim da su prilikom izbora novog dekana glasali dekani koji nisu upisani u sudski registar kao i da su glasali pojedini predstavnici organizacionih jedinica po ovlaštenju iako je pravilnikom propisano da se može glasati isključivo lično.

Ono što je najinteresantnije, a vjerovatno i najbitnije, utvrđeno je da je jedan od dva kandidata u trenutku glasanja imao i funkciju prorektora, a to znači da je imao i pravo glasa na sjednici na kojoj se birao novi rektor.

U prevodu, prof. dr. Tarik Zaimović, a što je i utvrđeno, na sjednici na kojoj je izabran za rektora imao je pravo glasa čime je automatski imao prednost u odnosu na svog protukandidata. Dakle, prof. dr. Tarik Zaimović mogao je glasati za svog protukandidata, ali i za sebe što je vjerovatnije. Kako saznajemo, utvrđeno je da je on iskoristio svoje pravo glasa.

Ako izuzmemo pitanje etičnosti odnosno da li je uredu glasati za sebe treba reći da Zakon o visokom obrazovanju kaže da je zabranjena svaka vrsta diskriminacije i neravnopravnog postupanja.

Sve nabrojane, ukoliko bude i potvrđeno, vodi ka odluci Inspekcije KS o poništenju konkursa i izbora rektora UNSA.

Prof. dr. Tarik Zaimović trenutno obavlja funkciju redovnog profesora na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Zaimović je dobio veću podršku od protukandidatkinje prof. dr. Almire Hadžović-Džuvo.

U prethodnom Zakonu o visokom obrazovanju prorektori nisu imali pravo glasa pri izboru novog rektora. Kako saznajemo, Zaimović se u prethodnom periodu zalagao da se izmjeni jer je kao prorektor bio i član Komisije koja je radila na izmjenama Zakona o visokom obrazovanju. Na kraju je to Statutom UNSA legalizirano, a taj statut je pisao također prof. dr. Zaimović.