Ima li Schmidta
30

Hoće li iko reagovati na protuzakonitu prodaju i knjiženje državne imovine na Jahorini?

D. Be.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ustavni sud BiH stavio je van snage odluku o prodaji državnog zemljišta na Jahorini privatnoj firmi iz Teslića. No, zemljište je već preknjiženo uprkos Zakonu o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom.

Vlasti entiteta RS sada situaciju pravdaju da je prodaja izvršena i uknjižena prije odluke Ustavnog suda BiH, iako su i ranije, pravovremeno, upozoreni da se radi o državnom zemljištu nad kojim je privremena zabrana raspolaganja.

Šta sada? Ustavni sud BiH je rekao svoje, no i dalje je u našoj državi veliki problem neizvršavanje odluka koje donosi najviša sudska instanca u Bosni i Hercegovini.

"Nama ako je neko nešto prodao, iza toga stoji garancija. Mi smo uzeli imovinu države. Šta god smo tražili od papira, dostave nam. 1/1 imovina na njima (RS, op.a.) Šta mi imamo biti u nezgodnom položaju, neka oni to rješavaju. Mi smo od njih kupili, pare idu u budžet. Tražili smo garancije i dužni su nam dati garancije."

Ovo su riječi Srđana Klječanina iz februara ove godine, SNSD-ovog odbornika koji na Jahorini planira graditi hotele i apartmanska naselja i koji je platio preko 41 milion KM zemljište koje je sporno.

Da vladajuće strukture u RS-u ne planiraju poštovati odluku Ustavnog suda BiH potvrdio je jučer Nedeljko Elek, predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina i čovjek veoma blizak lideru SNSD-a Miloradu Dodiku.

On je sarkastično pozvao sudije Ustavnog suda BiH "da dođu na Jahorinu na trampolinu, a tužioce na rolerkoster da se vrte".

Sada je na potezu Tužilaštvo BiH i Ured visokog predstavnika (OHR). Dok bi državno tužilaštvo, znajući praksu, moglo odugovlačiti sa ovim procesom, Christian Schmidt bi mogao reagovati adekvatno kada poželi.

Podsjetit ćemo da su, povodom ove teme, za Klix.ba iz Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) saopćili:

"Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom izričito se zabranjuje bilo kakva prodaja ili drugi oblik raspolaganja sredstvima državne imovine i navodi da je svaki akt o raspolaganju tom imovinom, za koji se utvrdi da je u suprotnosti sa ovim zakonom, ništavan."

OHR je u više navrata upozoravao potencijalne investitore i kupce državne imovine koja je pod zabranom raspolaganja na moguće negativne pravne posljedice.

Glavni akteri kupoprodaje državnog zemljišta na Jahorini su Vlada RS-a na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem, resorni ministar Denis Šulić čije ministarstvo je obavilo prodaju i kupac Srđan Klječanin, SNSD-ov odbornik i vlasnik firme "Drvo-eksport".

Podsjetit ćemo da je Ustavni sud BiH stavio van snage i odluku Vlade Federacije BiH o prenamjeni šumskog zemljišta u Varešu. Iz federalne vlasti je saopćeno da će poštovati odluku Ustavnog suda.