Šta kažu građani?
71

Hoće li Sarajlije štedjeti vodu nakon apela ViK-a: Zbog puknutih cijevi voda nam ističe mjesecima

I. Sa.
Sarajlije su saglasne da će racionalnije koristiti vodu, ali su uputili i kritike
Sarajlije su saglasne da će racionalnije koristiti vodu, ali su uputili i kritike
Iz javnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" su zbog visokih temperatura uputili apel građanima da racionalnije koriste vodu, stoga smo pitali građane koliko su ozbiljno shvatili taj apel.
Problem postoji jer je došlo do smanjenja izdašnosti na svim izvorištima vode u kantonu. Tačnije, zbog ekstremno visokih temperatura koje se najavljuju i narednih dana, loša je hidrološka situacija i moglo bi doći do nestašice vode.

Istakli su činjenicu i da se zbog dotrajalosti vodovodne mreže bilježe gubici vode iz sistema vodosnabdijevanja, ali kažu da su ekipe svakodnevno na terenu gdje vrše popravak kvarova.

S druge strane, nemoguće je ne primijetiti i kako ViK već duže vrijeme ne popravlja kvarove koje svakodnevno prijavljuju građani. Tako već duži period bespovratno odlaze ogromne količine pitke vode.

Redakciji Klix.ba portala javili su se proteklih sedmica građani ulice Bosanskih gazija (Ilidža), zatim iz ulice Dejzina Bikića (Šip), Stanari ulice Azize Šaćirbegović (Hrasno), naselja Ahatovići te drugih koji imaju slične probleme, a kojima smo ranije pisali.

Upravo zato smo pitali građane Sarajeva: da li su vidjeli apel ViK-a te da li će štedjeti vodu.

Oni su u razgovoru s nama usaglasili se u tome da je zaista potrebno racionalnije koristiti vodu jer su svjesni situacije. Međutim, uputili su i određene kritike.

"Naravno, moramo vodu štedjeti, bez nje smo ništa", rekao nam je jedan od građana.

Drugi građanin smatra da postoje veći problemi sa vodom u Sarajevu.

"U nekoliko ulica kada zađete, pukle su cijevi i voda konstantno danima, mjesecima izlazi", pojasnio je on.