Nakon sjednice Skupštine
28

Hoće li SBiH sarađivati sa SDA: Tuzlanski zastupnik od Efendića traži da promijeni kurs u FBiH

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Shodno odmetnutom glasu zastupnika SDA u Klubu Bošnjaka danas je u Skupštini Tuzlanskog kantona SBiH završila u žrijebu za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz tog konstitutivnog naroda. Nakon toga, zastupnik SBiH Asmir Hasić dao je zanimljivu izjavu medijima.
On je kandidat ove stranke za ulazak u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz reda Bošnjaka iz Tuzlanskog kantona, ali nije prošao direktno kao što je očekivao, nego se našao u žrijebu zajedno sa zastupnikom SDA Damirom Šišićem.

Naime, kako je za Klix.ba nezvanično potvrđeno, jedan od zastupnika SDA odmetnuo se u tajnom glasanju te je svoj glas umjesto kandidatu svoje stranke, ustupio onom u SBiH.

Trenutna situacija je takva da Šišić i Hasić imaju po četiri glasa, zbog čega će jedan od njih ući u Dom naroda Federalnog parlamenta žrijebom Centralne izborne komisije BiH.

"Trebao sam dobiti pet glasova, ali su četiri na kraju sigurna, a uz mene iz SBiH u šešir (žrijeb, op.a.) ide i jedan zastupnik SDA. Proceduru izbora će CIK BiH obaviti onako kako to zakon nalaže. Ja ću sada kao predsjednik Kluba zastupnika SBiH u Skupštini TK zatražiti od predsjednika stranke Semira Efendića da malo drugačiji kurs zauzme, kada je u pitanju federalna politika i sklapanje federalne vlade", kazao je Hasić.

Asmir Hasić (Foto: A. K./Klix.ba)
Asmir Hasić (Foto: A. K./Klix.ba)

Na novinarsko pitanje da li to znači da će od Efendića zatražiti koaliranje sa SDA, Hasić nije konkretno odgovorio.

"Vidjet ćemo, ne znam sa kime znači, ali stranka treba drugačiji stav zauzeti. Ako imamo koalicione partnere sa kojima pregovaramo na višim nivoima, smatram da bi to trebalo spuštati na niže. Međutim, u Tuzlanskom kantonu nije takav slučaj i iz tog razloga ja ću tražiti od vrha stranke da zauzme drugačiji kurs kada je u pitanju sklapanje federalne vlade i vođenje federalne politike", odgovorio je Hasić.

U Tuzlanskom kantonu, pored Hasića i Šišića u žrijeb odlaze i kandidati za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH iz reda Hrvata, a također CIK BiH će odučiti i na koji način će biti popunjeno jedno upražnjeno mjesto koje se odnosi na osobu iz srpskog naroda.