Predizborne kalkulacije
232

Hoće li SDA odustati od kandidata za načelnike općina u zamjenu za gradonačelnika Sarajeva?

A. Ku.
Faruk Kapidžić, predsjednik KO SDA Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Faruk Kapidžić, predsjednik KO SDA Sarajevo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Opozicija u Kantonu Sarajevo danima vodi pregovore o zajedničkom nastupu na predstojećim izborima. Međutim, stranke SDA, DF i SBiH još nisu finalizirale dogovor i nastoje približiti stavove oko podrške zajedničkim kandidatima za načelnike.
Da još ništa nije dogovoreno jasno je i iz saopćenja za javnost koje je SDA objavila nakon sastanka Izvršnog odbora Kantonalne organizacije SDA Sarajevo.

Kratko je istaknuto da predsjednik KO SDA Sarajevo Faruk Kapidžić ima punu podršku za finaliziranje dogovora sa SBiH-om i DF-om. Upravo je on, prema našim informacijama, osoba koju centrala SDA želi na poziciji gradonačelnika Sarajeva.

Međutim, kako saznajemo, SDA želi dobiti garanciju da će imati podršku prvenstveno DF-a, a zatim i SBiH-a prilikom izbora za gradonačelnika Grada Sarajeva, a u zamjenu će odustati od svojih kandidata za načelnike u pojedinim općinama.

Kada je riječ o općini Centar, SDA želi kandidovati Davuda Bećirovića, dok DF traži podršku za Dennisa Gratza.

Ukoliko DF pristane podržati SDA-ovog kandidata za gradonačelnika, onda će SDA odustati od kandidature Bećirovića i podržati Gratza, koji će imati i podršku SBiH-a.

Ova općina je tačka prijepora i među strankama Trojke te je koalicija na ispitu zbog odluke o pružanju podrške aktuelnom načelniku iz Naše stranke Srđanu Mandiću.

NiP ne želi podržati Mandića te predlaže svog kandidata Gorana Terzića.

Iznenađenje je da se u političku utrku vraća i Nedžad Ajnadžić, koji bi u općini Centar trebao biti kandidat NES-a.

Veliki izazov za unutastranačke odnose u SDA predstavlja i općina Novi Grad. I dok OO SDA Novi Grad Sarajevo insistira na svom kandidatu, SDA je svjesna da bi bez podrške Semiru Efendiću (SBiH) dovela pregovore kraju.

SDP, NS i NiP u ovoj općini nade polažu u Mirzu Selimbegovića koji je predsjedavajući Općinskog vijeća Novi Grad, ali i vijećnik od 2012. godine.

Ukoliko ne dođe do pucanja koalicije, aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić bit će kandidatkinja stranaka Trojke za načelnicu Novog Sarajeva, dok bi SDA i trebala pružiti podršku Muameru Bandiću iz SBiH-a.

Iako je SDA u opticaju imala dva kandidata za načelnika u ovoj općini, dogovoreno je da se podrška pruži Bandiću. Ukoliko propadnu dogovori SDA, SBiH-a i DF-a, kandidat SDA će biti Kerim Balić.

Kada je riječ o općini Ilidža sinoć je objavljeno da će kandidat SDA biti Samir Lokvančić, kojem će podršku pružiti SBiH i DF.

Kandidat stranaka Trojke (SDP, NiP i Naša stranka) bit će Nermin Muzur, aktuelni načelnik Općine Ilidža.

Već je izvjesno i da će SDP, NS i NiP podržati akteulnog načelnika Općine Stari Grad Irfana Čengića, a podršku njemu pruža i DF.

SDA će kandidovati Dženana Selimbegovića, a podršku će mu pružiti i SBiH.

Predizborna križaljka se još popunjava, a da li će stranke vlasti i opozicije postići konačne dogovore trebalo bi biti poznato u narednoj sedmici.