Neizvijesno do 2026.
47

Hoće li Vuković ikada sjesti u Dom naroda BiH? Sprečava ga dvostruka blokada, ali i partnerski SDS

N. V.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Iako je u petak na snagu stupila odluka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine da peti delegat u državnom Domu naroda u Klubu Srba bude PDP-ov Nenad Vuković, šanse da to bude realizovano su, iz trenutne perspektive, prilično male.

Službeni glasnik BiH je u petak objavio odluku CIK-a o izmjeni ranije odluke o popunjavanju Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime je zakonski dodijeljen mandat Nenadu Vukoviću umjesto prvobitnog mandata Snežani Novaković Bursać. Kako bi taj mandat Vuković zvanično preuzeo, trebao bi položiti svečanu zakletvu i zaprimiti certifikat CIK-a, no s obzirom na to da je u petak uspješno usvojen budžet, može se očekivati da Dom naroda BiH još dugo neće zasjedati, a samim tim ni Vuković neće dobiti priliku za preuzimanje mandata.

Čak su političke igre toliko zamršene da postoji opasnost od nerada Doma naroda BiH na vrlo dug period, a teoretski je moguća blokada do narednih Općih izbora u BiH 2026. godine.

Prva prepreka, koja se nalazi Vukoviću na putu, jeste blokada 14. sjednice Doma naroda BiH, koju provode SDA-ovi delegati zbog neprihvatljivog prijedloga SDS-ovog delegata Želimira Neškovića za razmatranje Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, i to po hitnom postupku, čime bi izbjegli mišljenje parlamentarnih komisija. Naime, jedini način da se spriječi usvajanje takvog SDS-ovog prijedloga bio je da Klub Bošnjaka obori kvorum, što je na djelu već tri mjeseca.

Stoga, u političkom opticaju su trenutno dvije mogućnosti - da SDA dozvoli glasanje za zakon o Ustavnom sudu BiH ili da SDS povuče taj prijedlog. PDP bi, ukoliko ima dovoljno političke mudrosti, mogao i sam zaključiti šta je od to dvoje (ne)realnije.

No, i kada bi se unutar opozicionog bloka iz Republike Srpske uspješno dogovorili o povlačenju Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, to ne bi nužno značilo kraj blokade. Problem je u tome što SNSD i s tri delegata ima mogućnost obaranja kvoruma i samim tim nedozvoljavanja da bude održana sjednica na kojoj bi Vuković bio potvrđen. SNSD i političari okupljeni oko Milorada Dodika su ranijom blokadom, dužom od godinu i po, već pokazali da su imuni na kritike zbog zastoja rada u institucijama.

Inače, nakon što Parlamentarna skupština BiH bude zvanično obaviještena o dodjeli mandata Nenadu Vukoviću, Kolegij Doma naroda zasjeda i tu tačku kao obaveznu stavlja na dnevni red odmah na narednoj sjednici Doma naroda BiH, čije potencijalno neodržavanje, čak i do narednih Općih izbora, smo i problematizirali u tekstu.