O kritikama
41

Hopovac: Čast mi je biti prijedlog SDP-a za ministra policije FBiH, nećete me slomiti

S. M.
Kandidat SDP-a za ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Almin Hopovac izjavio je da nema službene informacije da je tužilaštvo Unsko-sanskog kantona podiglo ili sud potvrdio, otpužnicu protiv njega.
Na početku je kazao da su ga neki dušebrižnici, pa i neke partijske kolege osudile i prije same presude te da zbog toga smatra potrebnim da javnosti obrazloži neke stvari.

"Prije svega, nikada nisam zloupotrijebio svoj položaj u svojstvu ministra Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta. Svoj posao sam radio časno i pošteno, u skladu sa zakonima i propisima. Medijski napadi, divljih portala, pa i nekih ozbiljnih medijskih kuća, direktne i indirektne prijetnje ljudi iz ozbiljnih institucija ovog kantona, podmetanja i laži na moju ličnost, na moju porodicu i ljude kojima sam okružen traju od dana kada sam preuzeo funkciju ministra obrazovanja USK", rekao je Hopovac.

Smatra da se u konkretnom slučaju radi o politički instruiranom i orkestriranom "pakovanju" predmeta zloupotrebe položaja.

"Indikativno je da se, kako čitam iz samih medija, protiv mene podiže optužnica baš u trenutku kada se rješava kadrovska križaljka Vlade FBiH i kada se moje ime pojavljuje kao prijedlog SDP BiH za ministra. Postupajući tužilac, čija želja za senzacionalnim nastupima i spektakularnim najavama optužnica je jača od samih postulata prava i pravičnosti, je dobro tempirao ovu od početka napakovanu i napuhanu priču", rekao je Hopovac.

Nemam službene informacije o tome da je tužilaštvo USK podiglo, ili sud potvrdio bilo kakvu optužnicu protiv mene. O...

Posted by Almin Hopovac on Petak, 31. mart 2023.

Dodao je da ovakvih i sličnih spektukularnih objava optužnica, pa i hapšenjau nekim slučajevima, bilo i ranije od postupajućeg tužioca Tulića.

"Uglavnom predmeti ove tužilačke zvijezde završe sa oslobađajućim presudama. Tako imamo odnedavno cijeli niz slučajeva koji su, nakon medijskog linča, završili sa oslobađajućom presudom, među njima slučaj 'Komrad'- Hadis Jusić i rahmetli Galijašević, pa Said Ljubijankić, direktorica DZ Bihać i da ne nabrajam javnosti poznate 'spektakle' ove tužilačke zvijezde", rekao je Hopovac.

Istakao je da su troškovi ovih procesa građane USK koštali stotine hiljada maraka.

"Trudio sam se da ne komentiram rad pravosudnih organa, ali kada se prevrši mjera i pomenuta zvijezda selektivno i politički instruirano 'odrađuje' poslove smatram da se ćutati više ne može i ne smije, jer, ko je sljedeći?", kazao je Hopovac.

Smatra da je dužan javnosti detljno obrazložiti za šta se tereti.

"Naime, kao ministar ovlastio sam državne službenike u skladu sa Zakonom o organizaciji organa uprave da potpisuju pojedinačna akta iz nadležnosti svog sektora. Među njima i Damiru Redžiću kojem je nakon nagodbe sa tužilaštvom ukinuta suspenzija i u skladu sa zakonom je vraćen na posao u državnu službu. Pomenuti državni službenik je osudjen zbog krivotvorenja potpisa ministra na uvjetnu kaznu uz mjeru zabrane 'vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije-rukovodeća pozicija državnog službenika u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta u trajanju od pet godina od pravosnažnisti odluke'", rekao Hopovac.

Dodao je da ga tužilac Tulić tereti da je prekršio spomenutu odrednu presude te da je zloupotrijebio svoj položaj i time Redžiću omogućio sticanje koristi.

"Zakonom o državnoj službi USK propisana su radna mjesta u državnoj službi, te po istim odredbama gospodin Redžić nije postavljen na poziciju rukovodećeg državnog službenika, nego se nalazi na poziciji šefa organizacione jedinice bez unutrašnjih organizacionih jedinica, što po Zakonu spada u 'ostale državne službenike'", kazao je Hopovac.

Dodao je da u presudi Općinskog suda u Bihaću, a kojoj je, kako je rekao, prethodila nagodba Redžića i tužioca Tulića, nije navedeno da osuđeni državni službenik ne može konzumirati prava iz Zakona o organizaciji organa uprave.

"Tačnije člana 70. stav (3) propisano je da 'rukovodioci mogu ovlastiti rukovodeće državne službenike, ili druge državne službenike da donose pojedinačne akte za odredjena pitana'", istakao je Hopovac.

S tim u vezi istakao je da je Redžića kao i sve druge državne službenike sam ovlastio da donese pojedinačna akta iz nadležnosti svog sektora, a nikako ga nije postavio na rukovodeću poziciju, ili da rukovodi Ministarstvom.

"Niti jednom odredbom presude Općinskog suda u Bihaću gospodin Redžić nema zabranu ovakve vrste. Zašto je presuda takva kakva je i zašto se gospodin Tulić nagodio sa gospodinom Redžićem na uvjetnu kaznu i gore navedene mjere zabrane za krivotvorenje ministrovog potpisa, trebate pitati njih", rekao je Hopovac.

Tvrdi da je jasno svima, pa i postupajućem tužiocu, da on nije počinio nikakvo krivično djelo niti prekršio presudu Općinskog suda.

"Kažu da se o radu pravosudnih i tužilačkih organa ne raspravlja. Ćutati više nećemo. O ovakvom radu, selektivnom, politički instruiranom, bez ikakvih posljedica po postupajućeg tužioca, hoćemo raspravljati itekako. Na sva zvona. Čast svim tužiocima i sudijama koji pošteno i predano rade svoj posao. Mislim da ih ima mnogo više. Čast mi je biti prijedlog SDP BiH za ministra unutrašnjih poslova FBiH. Hvala i mandataru na velikom povjerenju. Svojim dušebrižnicima: Nećete me slomiti", zaključio je Hopovac.