"Otvoreno nebo"
17

Turski avion će četiri dana obavljati posmatračke letove iznad BiH

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine obavijestilo je javnost da će se, u periodu od 9. do 13. septembra 2024. godine, nad našom zemljom obaviti novi planirani posmatrački let u okviru Ugovora "Otvoreno nebo“.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i transporta BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, će realizovati posmatrački let Republike Turske, sukladno odredbama međunarodnog ugovora "Otvoreno nebo“.

Građani se izvještavaju da se radi o najavlјenoj aktivnosti, tokom koje će se posadi aviona i međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim OS BiH i Ministarstva komunikacija i transporta BiH te da nema potrebe za bilo kakim uznemiravanjem.

Posmatrački let će biti obavljen avionom CN-235 iz sastava ratne avijacije Republike Turske.

Tačno vrijeme realizacije i putanja posmatračkog leta će biti usuglašeni tokom zajedničke pripreme, nakon dolaska delegacija na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim sukladno odredbama Ugovora, nakon što ih pregledaju nadležni specijalisti Oružanih snaga BiH.

Ugovor “Otvoreno nebo” predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji zemlјama članicama omogućuje snimanje teritorija zemlјe iznad koje se obavlјa posmatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima.

Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama. Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji posmatračkih letova, kako iznad teritorija BiH, tako i iznad teritorija ostalih zemalјa članica.