Radna posjeta
0

Hurtić se u Bratuncu sastao s Prodanovićem, fokus razgovora na pitanju migranata

V. K.
U sklopu posjete opštini Bratunac, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Sevlid Hurtić, održao je sastanak s načelnikom opštini Bratunac, Lazarom Prodanovićem.

Razgovarali su o trenutnim izazovima vezanim za migrante u ovoj opštini. Tokom sastanka, razmatrane su moguće mjere za poboljšanje upravljanja migrantskom situacijom i zaštite kako lokalnog stanovništva tako i samih migranata.

Ministar Hurtić je istakao da je rješavanje migrantske krize prioritet za Ministarstvo i da je neophodna bliska saradnja između državnih, entitetskih i lokalnih vlasti kako bi se našlo održivo rješenje. On je pohvalio napore opštine Bratunac u suočavanju s ovim izazovima, ali i naglasio potrebu za dodatnim resursima i podrškom od strane državnih institucija.

"Sastanak s načelnikom Bratunca bio je konstruktivan i vjerujem da smo na dobrom putu da zajednički pronađemo rješenja koja će omogućiti bolje uslove za migrante, a istovremeno zaštititi sigurnost i interese lokalne zajednice", izjavio je ministar Hurtić nakon sastanka.

Načelnik Prodanović izrazio je zahvalnost ministru Hurtiću na posjeti i spremnosti da se aktivno uključi u rješavanje ovog problema. Istaknuto je da su lokalne vlasti u Bratuncu suočene s velikim izazovima zbog povećanog broja migranata koji prolaze kroz ovu opštinu, te da je neophodna koordinirana akcija svih relevantnih institucija.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine će u narednom periodu intenzivirati saradnju s lokalnim vlastima i međunarodnim organizacijama kako bi se osigurala efikasna podrška u upravljanju migrantskom situacijom.