Uoči sjednice PIC-a
100

Iako ga ne priznaje, Nenad Stevandić najavljuje smanjenje ovlasti visokog predstavnika

F. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić kazao je da smatra da je realno očekivati smanjenje ovlasti OHR-a (Ureda visokog predstavnika) u Bosni i Hercegovini.

Stevandić je naveo da je u brojne parlamente u svijetu poslao dokumente koji navodno pokazuju da Christian Schmidt nije imenovan za visokog predstavnika.

"Republika Srpska je o tome upoznala kompletnu svjetsku i političku javnost, bez obzira što nisu pokazivali simpatije prema nama, jer postoji stereotip okrivljivanja Srba za sve. Do svijesti svih njih je doprla argumentacija iz Republike Srpske", rekao je Stevandić.

Kontradiktorno je to da Stevandić sa radošću najavljuje moguće smanjivanje ovlasti visokog predstavnika dok političari iz RS-a navodno ne priznaju Christiana Schmidta za visokog predstavnika, a spore i pravo visokih predstavnika da nameću zakone. Pitanje je čemu se onda Stevandić raduje.

Iako su političari iz RS-a tvrdili da ne priznaju Christiana Schmidta u nekoliko navrata su se povukli i proveli odluke i zakone koje je on nametnuo, te tako faktički priznali njegovu ulogu u Bosni i Hercegovini.

Vijeće za implementaciju mira (PIC) će sutra započeti dvodnevnu sjednicu, a prema navodima koje su se pojavile u javnosti neke države bi mogle tražiti smanjivanje ovlasti OHR-a. Američki ambasador Michael Murphy je kazao da se SAD protive bilo kakvom smanjivanju ovlasti.