Vuković nije stigao
47

Iako od jutros nema legitimitet, Novaković Bursać došla na sjednicu Doma naroda BiH

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iako od danas nije peti delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, Snježana Novaković Bursać došla je na današnju hitnu sjednicu ovog zakonodavnog tijela.
Nenad Vuković iz PDP-a, koji je današnjom objavom u Službenom glasniku BiH i zvanično peti delegat iz RS-a, kako navodi reporter Klix.ba, nije došao na sjednicu.

Podsjećamo, za danas je zakazana hitna sjednica Doma naroda PS BiH na kojoj će se raspravljati o budžetu institucija naše zemlje.

Između ostalog, razmatrat će se i zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH po hitnom postupku, kao i zahtjev za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama po hitnom postupku.

Vrijedi istaći da je Novaković Bursać glasala prilikom prve tačke dnevnog reda usvajanje Zapisnika 4. hitne sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na što od trenutka objave CIK-ove odluke u Službenom glasniku BiH nije imala pravo.

Nakon toga, nešto prije glasanja za razmatranje zakona po hitnoj proceduri, Novaković Bursać je napustila sjednicu, no vratila se nakon glasanja.

U Službenom listu Bosne i Hercegovine danas je objavljena odluka Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine o petom delegatu iz Kluba Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Objavljivanjem ove odluke mjesto petog delegata u Domu naroda PS BiH pripada Nenadu Vukoviću (PDP), a ne Snježani Novaković Bursać.

Ovo u suštini znači da Vuković ima legitimitet da prisustvuje današnjoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH kao peti delegat u Klubu Srba, dok Novaković - Bursać više to nema.