Teške riječi
814

Igor Stojanović optužio SDA da žele islamsku republiku na 22% teritorije BiH

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Potpredsjednik Federacije BiH Igor Stojanović (SDP) napisao je da se "SDA spremna odreći 78% teritorije države BiH, da bi imali Islamsku republiku na 22% teritorije BiH."

"Ima li neko da objasni patriotizam SDA? Spremni su odreći se 78% teritorije države BiH, da bi imali Islamsku republiku na 22% teritorije BiH! Koji to mozak vodi?", stoji na X nalogu ovog SDP-ovca.

Stojanovića smo kontaktirali kako bi pojasnio kontekst ove izjave. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

"Već nekoliko puta Bakir Izetbegović spominje bošnjačku teritoriju, kao što Lidija Bradara govori da ne treba država odlučivati u kontekstu trase Južne interkonekcije jer, kako ona kaže, to nije njena nadležnost na toj teritoriji. To je politika HDZ-a na koju smo navikli, tj. već viđali i to je kontekst koji razvaljuje državu po svim šavovima.

SDA sada Trojci drži lekcije o patriotizmu i govori o bošnjačkoj teritoriji što direktno ide na ruke politikama HDZ-a i SNSD-a koje vode ka podjeli države.

Ja ne mogu to razumjeti, ni u jednom kontekstu i tome se SDP suprotstavlja. Bakir Izetbegović je već nekoliko puta rekao 'na bošnjačkoj teritoriji'. Nije sporno da su se Bošnjaci borili možda najviše i da žele multietničku BiH, ali definitivno politika SDA očito nije najveći predstavnik Bošnjaka nego su oni spremni pričati o bošnjačkoj teritoriji, a ne o multietničkoj BiH. To tako ne može. To je dodatni neprijatelj koji želi podijeliti državu. Ne znam ko pametan može voditi takvu politiku, pogotovo neko ko se tako zaklinje u Bošnjake, kojima je možda i najviše stalo do BiH, ali i svima ostalim koji BiH vide kao svoju državu i domovinu ovakva kakva jeste sa izmjenama koje se moraju u dogledno vrijeme desiti da svi narodi postanu ravnopravni na cijeloj teritoriji što sada nije slučaj po Dejtonskom sporazumu."

Njegova objava je izazvala brojne reakcije među kojima i bh. glumca Emira Hadžihafizbegovića, inače člana SDA, koji je napisao: "Ološu pokvareni".

S druge strane, iz SDA kažu da Izetbegović nikada nije dao izjavu o "bošnjačkoj teritoriji" niti je to ikada bila politika SDA već da politički protivnici mogu samo izvlačiti iz konteksta određene izjave.

Državni parlamentarac iz SDA Edin Ramić je reagovao i na svom Facebooku napisao:

"Koliko moraš biti umno i politički ograničen, toliko moraš biti pokvaren da bi ovo izjavio moj Deda mraze Igore. Pa da smo se tako odricali teritorije po vašem receptu, od prihvatanja asimetričnih rješenja u ustavima entiteta do Zakona o prebivalištu, danas ne bi imali nikoga u RS ko se naziva ‘probosanskim’ šta god to značilo. A možda bi tebi to i odgovaralo, jer previše je Srba u SDP pa postaje problematično. Pogotovo su navalili u RS ulazit u SDP. Naravno, nakon zajedničkog nastupa sa SDA i mogućnosti da se na taj način osvoji po neki mandat."