Naselje Pejton
54

Ilidža dobija novi most vrijedan 1,4 miliona KM, rok izgradnje produžen sa šest na 12 mjeseci

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
U predgrađu Sarajeva, odnosno pokraj ilidžanskog naselja Pejton, prije nekoliko mjeseci počela je gradnja novog mosta preko rijeke Željeznice. Rok za izgradnju mosta je 12 mjeseci, iako je u obavještenju o dodjeli ugovora predviđena gradnja ne duža od šest mjeseci.

Prema podacima dostupnim na Portalu javnih nabavki Bosne i Hercegovine, vrijednost radova iznosi 1.394.323,20 KM, a na konkursu za izvođača radova je izabrana firma "Porobić" iz Zavidovića.

U dokumentu obavještenja o dodjeli ugovora stoji da je rok za izgradnju mosta šest mjeseci, dok na zvaničnoj tabli na gradilištu piše kako je rok za izgradnju mosta zapravo 12 mjeseci. Ugovorni organ je Općina Ilidža.

Riječ je o pješačkom mostu koji je namijenjen povezivanju dviju obala, tačnije rezidencijalnog dijela Ilidže i industrijske zone. Iako u blizini postoji most za pješake i vozila, on godinama nije pogodan za građane koji žele pristupiti industrijskoj zoni zbog nepraktičnog zaobilaženja objekata i neprimjerenih improvizovanih pješačkih staza uz rijeku.

Izrada idejnog i izvedbenog projekta pješačkog mosta koštala je 25.000 KM, a naručena je još 2015. godine.