Počele opstrukcije
53

Ima li ruku za datum o smjeni Vlade KS? Sjednica u Domu mladih, zastupnici u izolaciji

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nepoznato je da li će dovoljan broj zastupnika Četvorke, zbog koronavirusa i drugih tegoba, prisustvovati sutrašnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo u Domu mladih na kojoj bi trebalo razmatrati datum za izglasavanje nepovjerenja Vladi Kantona Sarajevo.

Zastupnici Skupštine KS iz Četvorke smatraju da je predsjedavajući Mirza Čelik sjednicu Skupštine KS zakazao u Domu mladih računajući upravo na zastupnike koji su u izolaciji, kako ne bi bilo dovoljnog broja ruku za određivanje datuma za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS.

Ukoliko sjednica bude održana, što će zavisiti od Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo, na sjednici bi se moglo pojaviti 17 ili 18 nezavisnih i stranačkih zastupnika bliskih takozvanoj Četvorci, što znači da je neizvjestan ishod budući da je za izglasavanje odluka potrebno 18 ruku.

Devetnaest minus jedan, dva ili tri

Elvedin Okerić, zastupnik Naroda i pravde u Skupštini KS, pozitivan je na koronavirus i trebalo bi da još nekoliko dana provede u izolaciji zbog čega je onemogućen da prisustvuje sutrašnjoj sjednici Skupštine KS.

No, pored Okerića, špekulisalo se da ni zastupnice Jasna Duraković i Neira Dizdarević neće prisustvovati sutrašnjoj sjednici. Prva zbog privatnih razloga, a druga zbog koronavirusa.

Neira Dizdarević, zastupnica Naše stranke u Skupštini KS, ubrzo je odbacila ove špekulacije, potvrdivši za Klix.ba da se testirala, da je negativna na koronavirus i da može prisustvovati sjednici, ukoliko ona uopšte bude održana.

Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, smatra kako će Skupština KS imati 18 ruku da odredi datum za izglasavanje nepovjerenja Vladi KS, ali da se to može i odgoditi budući da im se ne žuri.

"Ne žurimo mi do Nove godine smijeniti Vladu KS", kazao je Konaković za Klix.ba, dodavši da im je prioritetnija hitna sjednica o epidemiološkoj situaciji u Kantonu Sarajevo.

Održavanje sjednice upitno

Konaković ističe kako imaju komotnu većinu i u Kolegiju, i u Skupštini, te da je vrlo moguće da će ujutro biti zakazana sjednica Kolegija pa potom dvije sjednice Skupštine KS, prvo hitna sjednica o epidemiološkoj situaciji pa onda redovna.

Upitan da li će se u tom slučaju, ukoliko bude zakazana sjednica Kolegija, održati 30. radna sjednica Skupštine KS, Konaković odgovara da će Kolegij o tome odlučiti.

"Ukoliko Kolegij odluči da treba biti održana jedna hitna i jedna redovna sjednica, onda radimo kako Kolegij kaže. Ako procijeni da treba online ili uživo, onda ćemo uraditi onako kako je dogovoreno. Danas ćemo znati hoćemo li ići na sazivanje sjednice", rekao je Konaković.

Evolucija u načinu odlučivanja

Mirza Čelik, predsjedavajući Skupštine KS, insistirao je uprkos stavovima predsjednika klubova da se 30. radna sjednica Skupštine KS održi u Domu mladih, umjesto online, kao što je to bio slučaj sa prethodnim sjednicama.

Elvedin Okerić ne isključuje mogućnost da je Mirza Čelik namjerno sazvao sjednicu u Domu mladih kako bi bilo onemogućeno prisustvo zastupnika Četvorke koji su u izolaciji, budući da Četvorka ima tijesnu većinu od 19 ruku.

"Zapisnici sa Kolegija održanih 22. aprila i 13. maja dokazuju da je Kolegij tada razmatrao i donosio odluku o načinu održavanja sjednice i da predsjedavajući Čelik nije htio preuzeti odgovornost zakazivanja 25. radne sjednice u sali Općine Centar iako je u maju došlo do popuštanja mjera", rekao je Okerić.

Okerić je poentirao kako je Čelik pod čiglednin političkim pritiskom preuzeo odgovornost i insistira sam na zakazivanju sjednice u zatvorenom prostoru.

"Čelik to čini pored toga što se usložnjavanja epidemiološke situacija u Kantonu Sarajevo, svakodnevnim povećanjem broja pozitivnih, te broja oboljelih sa težim simptomima, a onda i povećanjem broja smrtnih slučajeva", zaključio je Okerić. Dodajmo da smo prilikom pisanja ovog teksta ostali uskraćeni za komentar Mirze Čelika.