Radinković "odbijen"
70

Imenovanje direktora SIPA-e skinuto s dnevnog reda Vijeća ministara BiH

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Kolegij Vijeća ministara BiH skinuo je s dnevnog reda tačku o imenovanju novog direktora SIPA-e o čemu se danas trebalo glasati na sjednici.
Protiv uvrštavanja ove tačke na dnevni red bili su predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto i ministar odbrane BiH Zukan Helez.

To znači da prijedlog ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića nije dobio podršku da Slobodan Radinković bude imenovan za direktora SIPA-e.

Sada se očekuje da Nešić ili predloži novo ime s liste kandidata ili nastavi insistirati na ovome što vodi novim blokadama.

Nešić je već ranije rekao da ako Radinković bude odbijen, bit će odgovoreno "istom mjerom". No, treba istaći da Trojka ne želi Radinkovića jer je potencijalno kompromitovan i traže drugo ime. Stav HDZ-a još nije poznat.

Nešić je u petak predložio Slobodana Radinkovića, trenutnog načelnika Policijske uprave Doboj, za direktora SIPA-e, ali se u međuvremenu saznalo da se njegovo ime nalazi u Sky prepiskama osoba za koje je utvrđeno da se bave kriminalom i iz čijih se razgovora se može sumnjati da "šuruju" sa Radinkovićem.

Bio je maj ove godine kada je presretnut razgovor dvojice osoba koje su "sigurnosno interesantne", a u kojem tada govore da će Radinković biti izabran za novog direktora SIPA-e i da će za načelnika PU Doboj postaviti "njegovog čovjeka koji će ih opet paziti". Treba istaći da je tek krajem maja raspisan konkurs za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Slobodan Radinković je najveće lobiste u svojoj kandidaturi imao iz dobojske struje SNSD-a koju predvodi Obren Petrović dok za Darka Ćuluma najviše agituju oni okupljeni oko Nebojše Radmanovića.