Potrebno ispuniti uslove
39

Imenovanje direktora Službe za poslove sa strancima je na stolu: Hoce li biti mimo zakona?

L. H.
Funkcija direktora Službe za poslove sa strancima je dogovorom partnera na državnom nivou vlasti pripala SNSD-u. Konkretno, na tu poziciju je trebao doći Žarko Laketa, aktuelni savjetnik ministra Staše Košarca.
Na konkursu koji je okončan u junu 2022. godine, Žarko Laketa je imao najviše bodova. Drugoplasirani kandidat za ovu poziciju bio je aktuelni direktor Službe Slobodan Ujić, trećeplasirani Saša Kablar, dok je Rade Kovač bio četvrtoplasirani.

Međutim, imenovanje na mjesto direktora Službe za poslove sa strancima BiH postaje izazovno. Evo i zašto je to tako.

Zakonom o Službi Za poslove sa strancima, u članu 26. stav I. propisano je da direktora, zamjenika direktora i pomoćnika direktora za unutrašnju kontrolu imenuje Vijeće ministara u skladu sa Zakonom o ministarskim imenovanjima, imenovanjima Vijeća ministara i drugim imenovanjima Bosne i Hercegovine, dok je članom 27. propisano da kandidati za direktora, zamjenika direktora i pomoćnika direktora moraju, uz visoku stručnu spremu imati pet godina radnog iskustva, od čega tri godina na poslovima vezanim za kretanje i boravak stranaca.

Laketa je bio zamjenik direktora Granične policije te je bivši načelnik Centra javne bezbjednosti Trebinje.

Osim toga, kandidat za direktora Službe ne može biti neko kome je izrečena pravosnažna kazna zatvora za krivično djelo, a Laketa je u novembru 2001. osuđen na četiri mjeseca zatvora, uslovno na godinu dana, za zloupotrebu službenog položaja.

U svakom slučaju, predstoji da Vijeće ministara razmotri listu kandidata za direktorsku funkciju Službe za rad sa strancima, a nakon čega će uslijediti imenovanje. Vijeće ministara bi moralo djelovati u skladu sa zakonom i na direktorsku poziciju postaviti kandidata koji u potpunosti ispunjava potrebne uslove.