I dalje bez rukovodstva
7

Imenovanje v.d. direktora FUP-a skinuto s dnevnog reda današnje sjednice Vlade FBiH

V. K.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Iako je Vlada Federacije na današnjoj sjednici trebala razmatrati imenovanje v.d. direktora Federalne uprave policije, ova tačka skinuta je s dnevnog reda današnje sjednice.
Ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak jučer je najavio kako će se ova tačka naći na dnevnom redu sjednice, ali na kraju ova tema nije uvrštena na usvojeni dnevni red.

Samim tim, Federalna uprava policije ostat će i u narednom periodu bez rukovodstva s obzirom na to da je Ensadu Kormanu još ranije istekao mandat.

Uočio sjednice Vlade FBiH oglasio se i Svevlad Hoffmann koji je bio jedan od dva kandidata za direktora FUP-a.

"Svojom najavom da će na sutrašnjoj sjednici Vlade FBiH predložiti v.d. ravnatelja FUP-a, usprkos činjenici da je dužan sukladno čl.55.st.(1). Zakona o unutarnjim poslovima FBiH, prethodno dostavljeni prijedlog liste kandidata proslijeđen od strane Neovisnog odbora dostaviti Vladi FBiH na imenovanje, ministar Ramo Isak očigledno klizi spram kaznenog progona radi izvršenja više kaznenih djela iz oblasti povreda prava iz radnih odnosa ali i zabrane diskriminacije,propisanih", naveo je jučer Hoffmann.

Pored Hoffmanna kandidat za novog direktora Federalne uprave policije bio je i Ensad Korman. Međutim, Vlada FBiH nije imenovala nijednog od ovih kandidata za funkciju. Razlozi za ovakvu odluku nisu poznati.

Prema proceduri, ako je konkurs poništen ili bude poništen onda slijedi formiranje Nezavisnog odbora, a zatim i raspisivanje novog konkursa. Nakon sprovedenog konkursa, novi ministar policije će vladi predložiti ime za novog direktora FUP-a.