Rok 30 dana
70

Inicijativa DF-a: Parlament FBiH obavezao vladu da nabavi dodatne količine vakcine protiv korone

B. R.
Vlada FBiH obavezana da nabavi dodatne količine vakcine (Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL)
Vlada FBiH obavezana da nabavi dodatne količine vakcine (Ilustracija: Armin Durgut/PIXSELL)
Predstavnički dom Parlamenta FBiH je danas usvojio zaključak kojim je vlada obavezana da iznađe načine za nabavku dodatnih količina vakcine protiv koronavirusa. Zaključak je predložio Klub zastupnika Demokratske fronte (DF).

Kako su saopćili iz ove stranke, cilj im je da probude usnulo entitetsko Ministarstvo zdravstva i da počne nabavka vakcine.

"Svjedoci smo da su zemlje iz regiona i ostatka svijeta već počele imunizirati svoje stanovništvo, a u našoj zemlji još nisu pokrenuti ni pregovori. Ovim zaključkom se zadužuje Vlada Federacije Bosne i Hercegovine da zajedno s Odborom za zdravstvo Parlamenta FBIH krene u pregovore za iznalaženje načina za nabavku dodatnih količina vakcina protiv koronavirusa", obrazložili su.

Rok za realizaciju ovog zaključka, kako su istakli, je 30 dana, a o provedenim aktivnostima potrebno je izvijestiti Parlament najkasnije na narednoj sjednici.

"Na ovaj način u odluku o vakcini kao i njenoj nabavci donosit će struka, kao i stranke pozicije i opozicije. Time će sam proces biti maksimalno transparentan, a odluke će donositi ljudi iz struke. Ovakav način po našem mišljenju treba da bude primjer i ostalim nivoima vlasti koji ce donositi bitne odluke oko javnih nabavki i oko donošenja krupnih odluka", ocijenili su u Demokratskoj fronti.

Pozvali su na saradnju u cilju što skorijeg izlaska iz krize izazvane pandemijom koronavirusa.