Općina Centar Sarajevo
48

Inicijativa Hastahana Park podržala prijedlog da se ponudi zamjenska lokacija Centralnoj banci

B. R.
Park Hastahana u Sarajevu (Foto: M. O./Klix.ba)
Park Hastahana u Sarajevu (Foto: M. O./Klix.ba)
Građanska Inicijativa Hastahana Park je podržala odluku načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića da ponudi zamjensku lokaciju za gradnju zgrade Centralne banke Bosne i Hercegovine.
"Inicijativa građana Hastahana Park podržava čin načelnika Mandića što je uvažio građansku volju i potrebe te Centralnoj banci Bosne i Hercegovine ponudio adekvatnu zamjensku lokaciju i brojne druge pogodnosti kako bi odustali od gradnje u parku 'Prof. dr. Nijaza Durakovića' u Hastahani", saopćili su iz Inicijative građana Hastahana Park, te uputili apel guverneru Centralne banke Senadu Softiću i članovima Upravnog vijeća ove banke da prihvate ponuđeni kompromis i tako djelima pokažu da ne odobravaju zastrašivanje građana i nasilno otimanje javih parkovskih površina.

Poručili su ovoj instituciji da pokaže društvenu odgovornost.

"Budimo partneri, ne oponenti. Budite naša, društveno odgovorna Centralna banka. Prihvatite načelnikov poziv da 'transparentno, poštujući volju građana' pokažete da je moguć 'novi način saradnje' kakav građani zaslužuju, u čemu ćemo vam rado biti podrška", naglasili su.

Podsjećaju da je grupa građana Općine Centar početkom ovog mjeseca zvanično na općinski protokol predala građansku inicijativu za poništenje odluke o izmjeni regulacionog plana za Hastahanu na osnovu koje je parkovska površina proglašena građevinskim zemljištem, a potom djelomično prodana Centralnoj banci.

Kako su istakli, uz detaljan pregled svih neregularnosti i nelogičnosti u procesu izmjene predmetnog regulacionog plana, u tekstu građanske inicijative potpisnici su naveli da bi općinski vijećnici njenim usvajanjem zaštitili i promovirali pravo građana na demokratsko odlučivanje o pitanjima koja ih se najneposrednije tiču.

Tvrde da je u ovu građansku inicijativu svojim potpisima podržalo više od 1.300 stanovnika ove lokalne zajednice.

Podsjećamo da je kao zamjenska lokacija ponuđen prostor u blizini Avaz Twist Towera.