Sarajevo
171

Inspekcija o privremenom zatvaranju bazena na Dobrinji: Svake sedmice ispitujemo ispravnost vode

I. Sa.
Nakon informacije da gradski bazen na Dobrinji neće raditi do 26. jula, kontaktirali smo i Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove.
Prema izvještaju, sanitarni inspektor je po prijemu izvještaja o rezultatima analize uzoraka bazenske vode iz bazena Dobrinja izvršio detaljan inspekcijski nadzor u postupku kojeg je utvrđeno da je subjekt nadzora obustavio prodaju ulaznica te odmah pristupio provođenju korektivnih mjera u skladu sa preporukama Zavoda za javno zdravstvo KS.

Iako je i odlukom Uprave bazena, nakon zaprimljenog izvještaja o rezultatima analize bazenske vode koji nisu bili u skladu sa propisanim kriterijima rad bazena obustavljen, postupajući po službenoj dužnosti kantonalni sanitarni inspektor je donio Rješenje kojim je privremeno zabranio upotrebu bazena do okončanja analize kontrolnog uzorka vode.

Iz Kantonalne uprave napominju da uzorkovanje, analizu i ocjenu zdravstvene ispravnosti bazenske vode na bazenu Dobrinja provodi Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo jednom sedmično, a izvještaje dostavlja odgovornom licu bazena i sanitarnoj inspekciji.

Bazen će biti ponovo u upotrebi tek nakon što bazenska voda bude zadovoljavala propisane kriterije zdravstvene ispravnosti.

Napomenimo da je direktor Lokoma Adnan Šabanović jučer za Klix.ba rekao da je filter za prečišćavanje vode bio neispravan te da su zbog toga bili primorani zatvoriti bazen.

Naglasio je da je ispravan filter poručen iz Slovenije te da se čekalo da stigne kako bi se izvršila zamjena, a bazen ponovo otvorio za kupače i sve posjetitelje.