Chicago
66

Irfan Čengić na konvenciji Demokratske stranke u SAD-u, susreo se s brojnim zvaničnicima

V. K.
Općinski načelnik Irfan Čengić trenutno boravi u Čikagu, gdje prisustvuje Demokratskoj nacionalnoj konvenciji. Na ovoj konvenciji, Kamala Harris će zvanično prihvatiti nominaciju Demokratske stranke za predsjednicu Sjedinjenih Američkih Država.

Načelnik Čengić učesnik je i Međunarodnog foruma lidera, organizovanom od strane Nacionalnog demokratskog instituta, koji okuplja političke lidere i novinare iz 96 zemalja svijeta.

"Sjedinjene Američke Države su najvažniji strateški partner Bosne i Hercegovine, i ovakvi događaji pružaju priliku za lobiranje u interesu naše zemlje. Američki izbori značajno oblikuju globalnu politiku, ostatku svijeta a posebno kod nas, vjerujem da će i nakon izbora SAD ostati država koja je posvećena stabilnosti i napretku BiH", istakao je načelnik Čengić.

Za vrijeme trajanja ove konvencije i foruma, načelnik Čengić susreo se s brojnim senatorima, kongresmenima, ali i gradonačelnicima, premijerima, parlamentarcima i drugim liderima iz zemalja širom svijeta.

Glavni govornici tokom četverodnevne konvencije su Joe i Jill Biden, Barack Obama, Bill i Hillary Clinton, Nancy Pelosi, Pete Buttigieg, Doug Emhoff, JB Pritzker, te na kraju Tim Walz i Kamala Harris.