Novi obrat u HNK
20

"Iskrilo" na pregovorima o Vladi HNK: NES ucjenjivao SDA za poziciju

G. Š.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iako su HDZ, SDA i SDP u Hercegovačko-neretvanskom kantonu dogovoriti novu vladu koju je danas trebala potvrditi i Skupština na izvanrednoj sjednici, došlo je do novog obrata koji su uzrokovale dileme i ucjenama koje su se pojavile unutar bošnjačkog političkog korpusa.

Kako Klix.ba saznaje iz izvora bliskih pregovaračkim timovima vrh NES-a od SDA traži jedno ministarstvo iz njihove kvote, kako im ne bi stvarao problem u funkcionisanju vlasti na nivou Grada Mostara, gdje ruka njihovog zastupnika praktično omogućuje dvotrećinsku većinu za sve odluke koje dogovore SDA i HDZ.

Zbog novog momenta prema našim saznanjima je jučer održana sjednica Kantonalnog i Gradskog odbora SDA, a ishod dogovora ostao je pod velom tajne, jer među predstavnicima političkih koalicionih partnera u Hercegovini postoji savez da ne komuniciraju s medijima, dok se sve pojedinosti ne iskristališu i sazove Skupština za imenovanje nove vlade.

Pored pritisaka koje trpi SDA od vrha NES-a, okončanje pregovora usložnjava i činjenica da SDA i SDP ne mogu naći zajedničkog kandidata iz reda srpskog naroda koji treba preuzeti jedno zajedničko ministarstvo, nakon što je jedini prihvatljivi kandidat, bivši novinar Goran Karanović odbio da preuze funkciju ministra pravde u tom kantonu.

Pod velom tajne će se prema našim saznanjima danas oko 16 sati sastati predstavnici HDZ, SDA i SDP-a na kojem se trebaju dogovoriti svi detalji o sastavljanju i funkcioniranju nove Vlade.

Prema dogovoru koji je postignut, jedino je sigurno da će HDZ koji ima kontrolni paker od 11 ruku i vodi glavne pregovore u novoj kantonalnoj Vladi imati pet ministara i premijersku poziciju.

U bošnjačkom političkom korpusu je postignut dogovor prema kojem SDA ima četiri ministarstva od kojih jedno koje treba predvoditi osoba iz reda srpskog naroda dijeli sa SDP-o koji ima tri ministra uključujući i zajedničko sa SDA.

Kako navodi izvor blizak pregovaračkim timovima, HDZ će zadržati ministarstva koja je i do sada imao, a to su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo saobraćaja, MUP, Ministarstvo za pitanja boraca i Ministarstvo zdravstva.

Prema istom dogovoru, SDP ima Ministarstvo privrede i Ministarstvo trgovine, turizma i zaštite okoliša, dok SDA ima zagarantovano Ministarstvo finansija i Ministarstvo obrazovanja, kao i Ministarstvo građenja i prostornog uređenja i Ministarstvo pravde od kojih za jedno treba odabrati zajedničkog ministra sa SDP-om koji dolazi iz reda srpskog naroda.

Hoće li se SDA podleći pritiscima i ucjenama, te ustupiti ministarstvo NES-u i kako će se dogovoriti sa SDP-om oko zajedničkog ministarstva kojeg će predvoditi osoba iz reda srpskog naroda, ostaje za vidjeti.

Ukoliko politički predstavnici trakavicu oko formiranja nove Vlade HNK danas okončaju, početkom naredne sedmice bi Hercegovačko-neretvanski kanton mogao nakon devet godina dobio novu vladu, te bi se dužnosti premijera konačno razriješio HDZ-ov Nevenko Herceg koji je s ministrima iz 2014. godine ušao u drugi tehnički mandat.