Klix Studio
194

Ismet Gavrankapetanović: Iznenadilo me kad se Pilav pojavio na konkursu, sa mnom nema nikakvih kompromisa

A. L.
Direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Ismet Gavrankapetanović bio je gost današnjeg izdanja Klix Studija. S njim smo razgovarali prije svega o konkursu za imenovanje novog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Gavrankapetanović je prvorangirani u konkursu, ali ministar zdravstva Federacije BiH Nediljko Rimac nije dao saglasnost za njegovo imenovanje., Trakavica traje već duže od pola godine.

Rimac je nedavno dao intervjuu u kojem se osvrnuo i na ovo imenovanje, a Gavrankapetanović kaže da ga je nekoliko stvari u tom intervjuu iznenadilo.

"Izjave ministra Rimca su me baš zaintrigirale, iznenadile su me. On kao ministar zdravlja FBiH nije u mogućnosti da pomogne bolesnicima, a od njega očekujem da je neko ko će pomoći. Nije pozicija ministra samo da se vozite automobilima, a da vam dolazak na posao bude incident ili jedan zarez. Druga stvar koja mi je zanimljiva su te prijetnje. Zamolio bih ga da kaže ko mu je prijetio. To se navodno dešavalo u toku procedure konkursne. To je nešto što se ne smije dešavati", kazao je.

Objasnio je kako je došlo do njegove prijave na konkurs za direktora KCUS-a.

"Kod mene su došli Elmedin Konaković i Nermin Nikšić. Mi smo imali taj razgovor gdje je analizirano stanje u zdravstvu i KCUS-u. Onda su nakon te diskusije doneseni dogovori u pravcu pokušavanja rješavanja stanja na KCUS-u. To je najvažnija zdravstvena ustanova u BiH. Ja sam nakon toga donio odluku da ću se prijaviti na konkurs", kazao je i dodao da mu niko nije obećao da će biti izabran ili ne.

Osvrnuli smo se na obrazloženje ministra zdravstva Rimca koji mu spočitava certifikat za menadžment u zdravstvu.

"To je podazumijevao i konkurs za direktor Opće bolnice. Priča o certifikatu je samo zamajavanje javnosti. Imam pravomoćnu presudu Općinskog suda u Sarajevu da je moja dokumentacija uredna. Zanimljivo je da se sada ta pravomoćna presuda stavlja pod upitnik. Ja sam završio postdiplomski studij u Sarajevu. To je notorna činjenica. To je iznad certifikata za menadžment u zdravstvu. U konkursu piše da je to ispravno. Ministar Rimac onda kreće u neku svoju istragu i on se obraća Ekonomskom fakultetu. Onda se obraća Kantonalnom ministarstvu obrazovanja. Kantonalna ministrica obrazovanja je jasno, korektno i utemeljeno napisala da ne samo da to odgovora onome što se traži nego je bolje od toga. Ona se čudi kako se to može problematizirati", objašnjava Gavrankapetanović.

Osvrće se još jednom na intervju Rimca i to na dio u kojem on kaže da nije trebalo izlaziti javno, već da su se trebali dogovarati.

"Ne znam šta znači da smo se trebali dogovorati, ovdje se radi o zakonima. Ne znam o čemu da se dogovaramo. Ove prijetnje koje je oprimao, jako bih volio da ih obzdani. Istina liječi, važno je da stvari izađu na vidjelo. Ja sam vidio da njega najviše sekira što ljudi kažu 'ne da Rimac'. Ja iz tih izjava imam osjećaj da neko stoji iza toga, ali ne mogu tvrditi. Mene razvalače po novinama, analiziraju, gledaju. Bio bih jako radostan da istina izađe do kraja. Vjerovatno je ministar mislio da ću ja odustati još u januaru ili februaru. Volim BiH, volim ljude u ovoj zemlji. Nisam neko ko odustaje. Oni su se vjerovatno nadali da ću ja odustati. Klinički centar je toliko važan za BiH, za bolesnike... Niko nema pravo da odustane od njega. Ja neću odustati", kazao je.

Zbog velikog novca koji se obrće u i oko KCUS-a, upitali smo ga da li zbog toga Klinički centar može biti zanimljiv nekim interesnim grupama.

"Generalni direktor u četiri godine treba potpisati otprilike dvije milijarde protoka novca. Svi dobro znaju da kod mene nema nikakvih kompromisa oko toga. Svi dobro to znaju u ovom gradu. Sa mnom nema kompromisa oko tendera, meni su najvažniji pacijenti. Ja pripadam Bosni i Hercegovini i ovom narodu, samo njima odgovaram. KCUS je temelj za mnoge maliverizacije. Postoje mnogi interesni lobiji koji stoje iza ovoga", smatra Gavrankapetanović.

Kazao nam je da mu je bilo neobično kad se Alen Pilav prijavio na konkurs.

"Ja pretpostavljam da postoji više interesnih sfera. Kolegu Pilava poštujem i cijenim, ali bilo mi je neobično da je u tome. Ali, imao je pravo da se prijavi. Dobar je ljekar. Ipak, ne mislim da bi KCUS trebao ostati na vršiocu dužnosti. Razne studije su pokazale kako državne institucije propadaju kad im stalno mijenjate vršioca dužnosti. Na KCUS-u sad nema pravog upravnog i nadzornog odbora ni direktora, a to je neophodno da se krene naprijed. Niko pojedinačno ne treba biti bitan ovdje, samo KCUS. KCUS je nevjerovatno bitan za sve nas".

"Nikad nisam pitao Nikšića otkud sad Pilav tu, sramota me je da to pitam. Situacija je trenutno vrlo teška i mislim da je jedino svi zajedno udruženi, bez interesnih lobija, možemo riješiti. Ovdje se radi o najtežim bolesnicima. To sutra može biti svako od nas. Ovo je ključno pitanje za ovu zemlju", kazao je.

Vezano za nedavnu posjetu Elmedina Konakovića KCUS-u i priči da je prisustvovao sjednici Upravnog odbora, Gavrankapetanović kaže:

"Ja sam razgovarao sa članovima Upravnog odbora KCUS-a. Kako su mi oni kazali, kad je Konaković došao, to nije bila sjednica Upravnog odbora, već je sjednica počela kasnije".

Na kraju je rekao da su mu najvažnije stvari da ne izda pacijente i državu Bosnu i Hercegovinu.

Cijeli intervju i gostovanje Ismeta Gavrankapetanovića u Klix Studiju možete pogledati na našem YouTube kanalu, kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.