I to je moguće
8

Ispred Tužilaštva BiH planirani protesti zbog optužnice protiv Milorada Dodiku

SRNA/Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine podnijet će zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo za održavanje protesta ispred zgrade Tužilaštva BiH u vezi sa optužnicom protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Predsjednik ovog odbora Đorđe Radanović je naveo da će se sa Udruženjem "Čast Otadžbine", kao i sa drugim udruženjima proisteklim iz rata dogovoriti da Odbor preuzme aktivnosti u vezi sa organizacijom protesta ispred Tužilaštva BiH, nakon svih obavljenih konsultacija i pribavljanja saglasnosti.

O datumu ovog događaja javnost će biti blagovremeno obaviještena.

"Srbi iz FBiH jedino u RS-u imaju institucionalnu zaštitu, a predsjednik RS-a čovjek je koji predstavlja i simbolizuje srpski narod i u RS i u FBiH", naglasio je Radanović.

Prema njegovim riječima, suštinsko pitanje jeste da li će Srbi pravoslavci opstati na zemlji gdje vijekovima žive ili neće.

"Optužnica protiv Dodika je politička, usmjerena na to da se obezglavi srpski narod u RS, a time i uništi trag pravoslavlja i ostatak Srba u FBiH", ocijenio je Radanović.

S druge strane, ističe Radanović, Tužilaštvo BiH nije reagovalo, niti se oglasilo na ubistvo Srbina Radivoja Stojanovića u selu pored Kalesije, a da već pet dana traje agonija Srba povratnika u selu Tumare pored Lukavca gdje, kako navodi, jednom godišnje nestane po jedan Srbin, a epiloga nema.

Radanović je naveo da su prošle godine zabilježena 62 fizička napada na Srbe u FBiH i na pravoslavna groblja, crkve i kapele, te istakao da se Tužilaštvo BiH nije oglasilo o uništavanju pravoslavnih grobalja u Federaciji.