Konstatovani problemi
70

Istražna komisija Parlamenta BiH: Stanje u bh. pravosuđu je zabrinjavajuće

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Sjednica Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH održana je danas u Sarajevu, odakle je inicirano da se radi na novom Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

Svi članovi Privremene istražne komisije, na čijem čelu je Damir Arnaut, saglasni su da je stanje u bh. pravosuđu zabrinjavajuće, zbog čega je na današnjoj sjednici usaglašeno da je prvo neophodno ispitati efikasnost, nezavisnost i nepristrasnost pravosuđa.

"Vijeće za provedbu mira je dalo podršku radu Privremene istražne komisije... Mi imamo problem što relevantna evropska tijela traže da izmijenimo pravosudni sistem i mi bez tih izmjena nećemo moći napraviti ni jedan korak prema EU", rekao je Arnaut.

Alma Čolo, članica Privremene istražne komisije, inicirala je da program rada bude utvrđivanje zašto pravosuđe nije efikasno i predložila izmjene Zakona o VSTV-u.

Dragan Mektić, član Komisije, bio je i na današnjoj sjednici jedan od najgorljivijih kritičara bh. pravosuđa i poručio da se procesuiraju do kraja samo slučajevi koji tretiraju sirotinju.

"Pravosuđe na sirotinji nabija statistiku. To što ne funkcioniše pravosuđe kriva je pravosudna zajednica na čelu sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem", rekao je Mektić dva sata prije nego što mu počinje ročište na Sudu BiH.

Branislav Borenović insistirao je da se zatraže podaci o tome koliko je dostavljeno krivičnih prijava, koliko je formirano predmeta i koliko ih je rezultiralo podizanjem optužnica.

"Zajednički cilj svih nas je da se dođe do zajedničkog rješenja i to prevazilazi sve političke interese. Moj osnovni cilj je da imamo nepristrasno, nezavisno i efikasno pravosuđe, što sada nije slučaj", rekao je Borenović.

Nečinjenje, nezamijeranje i nerad je definisao kao glavni problem bh. pravosuđa.

"Nama treba prvo mnogo informacija da bismo mogli stvoriti neku sliku. Mene zanima koliko je bilo krivičnih prijava, istražnih radnji i koliko je naposljetku bilo presuda. Mi ćemo te informacije zatražiti", rekao je Borenović.