Stanje u pravosuđu
17

Istražna komisija saslušava Gordanu Tadić, tražila izuzeće Dragana Mektića

D. Be.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
U sali Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH održava se sjednica Privremene istražne komisije koja će danas saslušati glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić.

Kao i na ranijim sjednicama, članovi i oni koji budu saslušavani govorit će o stanju bh. pravosuđa, radu Tužilaštva, o propustima, izazovima, ali i onome što je potrebno uraditi da bi se unaprijedilo. Govora će biti i o (ne)povjerenju građana u pravosudni sistem na svim nivoima vlasti.

I prije početka sjednica tenzije su podignute s obzirom na to da je glavna tužiteljica Tužilaštva BiH uputila prijedlog da na sjednici ne bude prisutan zastupnik i član komisije protiv kojeg se pred Sudom BiH vodi postupak zbog sumnje na krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlasti.

S obzirom na to da nije imenovala člana komisije, prozvanim se pronašao Dragan Mektić koji je odmah na početku poručio tužiteljici da bi bilo korektno da je konkretno rekla njegovo ime i prezime te dodao da on nije osuđen.

"Ovo je posebna drskost glavne tužiteljice koja je tražila hiljadu razloga da odbije stati pred Komisiju", poručio je Mektić.

Tadić nije odustala od zahtjeva da Mektić ne bude prisutan te je poručila da neće odgovarati na njegova pitanja u slučaju da ostane na sjednici.