Podrška iz svih krajeva
34

Iz Goražda pokrenuli akcije pomoći poplavljenim područjima, zakazana i vanredna sjednica civilne zaštite

E. A.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kantonalna uprava civilne zaštite BPK Goražde u skladu sa mogućnostima će pružiti adekvatnu podršku, u cilju zaštite života i zdravlja stanovništva ugroženih područja.

"S obzirom da su u tom dijelu države, prema informacijama sa kojim se raspolaže, putne komunikacije prekinute, još uvijek se ne može reagovati, a ukoliko to mogućnosti budu dozvoljavale jedinice Kantonalne uprave civilne zaštite BPK Goražde, spremne su pružiti pomoć i podršku",ističu iz uprave.

Prvi će na teren članovi Kajakaškog kluba "BUK" iz Goražda koji iz BPK prema ugroženim područjima kreću sutra, a Edin Ćulov, premijer BPK Goražde u stalnom je kontaktu sa premijerima Hercegovačko-neretvanskog kantona i Srednjobosanskog kantona.

Za večeras je zakazana vanredna sjednica Kantonalnog štaba Civilne zaštite na kojoj će biti dogovoreni pravci djelovanja u smislu pomoći unesrećenom stanovništvu.

Gradski štab Civilne zaštite je na vanrednoj sjednici već usvojio zaključke o pružanju pomoći unesrećenom stanovništvu u materijalno - tehničkim sredstvima i neophodnoj opremi u općinama Jablanica, Konjic, Fojnica, Hadžići i Kiseljak.

Prema riječima pomoćnika gradonačelnika za Civilnu zaštitu Sanida Ziraka, već sutra ujutro će biti upućena interventna pomoć u vidu kreveta, madraca, ćebadi te pumpi za isušivanje kao i paketi sa hranom.

Potvrdio je da će prema Jablanici ujutro krenuti članovi Kajakaškog kluba "BUK" iz Goražda kao i goraždanski vatrogasci te članovi Crvenog križa Goražde. Također, gradski štab izdvojit će i finansijska sredstva u ukupnom iznosu od 10.000 KM za pomoć pogođenim područjima.

Akciju prikupljanja pomoći pokrenulo je i humanitarno udruženje "Svjetlo grada", u vidu prehrambenih proizvoda i novčanih priloga za pomoć stanovništvu ugroženih područja. Hrana se može dostaviti večeras do 22 sata u prostorije udruženja, a prikupljanje novčanih priloga vršit će se i narednih dana, poručili su iz udruženja.