Nastavljaju se problemi
13

Iz NUB-a tvrde: Nijedno obećanje nije uspunjeno, moglo bi doći do gašenja u roku sedam dana

N. Ž.
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine
Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine
Vijeće uposlenika Nacionalne i univerzitete biblioteke Bosne i Hercegovine (NUBBIH) oglasilo se s novim saopštenjem o stanju u ovoj instituciji, rekavši kako im ponovo prijeti gašenje.

"NUBBiH se suočava sa ozbiljnim problemima koji ugrožavaju njen rad. Mjesec dana nakon razgovora i datih obećanja Vlade Federacije BiH, te pokušaja Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine da iznađu adekvatno rješenje, imajući u vidu hitnost i specifičnost situacije u kojoj se biblioteka nalazi, nije riješeno niti jedno pitanje vezano za uspostavu upravljačke strukture bez koje ni jedna institucija ne može", kažu iz Vijeća uposlenika NUBBiH.

Kažu i da je "organizacija rada institucije i obavljanje njenih osnovnih funkcija prepuštena Vijeću uposlenika i samom kolektivu", što dovodi u pitanje zakonitost daljeg rada ove institucije.

"Radni procesi ove institucije koji zahtijevaju saradnju sa vanjskim partnerima, uplatu i isplatu raznih potraživanja, realizaciju ugovorenih odnosa u i izvan zemlje, kao i nadzor nad provedbom rada institucije su blokirani, a radnici ne mogu ostvariti svoja prava iz radnog odnosa. Iako vladajuće strukture u Bosni i Hercegovini građanima obećavaju evropski put i promoviraju evropske vrijednosti, nisu u stanju riješiti ključni problem 'nacionalne biblioteke'. Evropska komisija je u svom posljednjem izvještaju naglasila potrebu za hitnim rješavanjem pravnog i finansijskog statusa kulturnih ustanova, ali domaće vlasti na svim nivoima još uvijek ne preuzimaju potrebne korake", navodi se u saopštenju.

Dalje tvrde kako su uposlenici ove institucije žrtve cijele situacije, koja traje već nekoliko mjeseci.

"Nedostatak upravljačke strukture doveo je biblioteku na ivicu opstanka, a zaposleni su postali žrtve ove situacije. Ako se hitno ne djeluje, postoji rizik od gašenja institucije. Nažalost, u Bosni i Hercegovini svjedočimo potpunom ignorisanju važnosti NUBBiH, čime se ozbiljno ugrožava pristup naučnim i kulturnim resursima građana, akademske zajednice i budućih generacija. Zatvaranje NUBBiH bilo bi kulturna i naučna katastrofa za našu zemlju, čije bi posljedice bile dalekosežne i nepopravljive", tvrde iz Vijeća uposlenika NUBBiH.

Uputili su i apel nadležnim institucijama.

"Apelujemo na sve relevantne institucije da odmah riješe pravni status Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine i donesu Odluku o njenom statusu u roku od sedam dana; u suprotnom, obustava rada biblioteke biće neizbježna", navodi se u saopštenju.