Kajmaković ili Kajganić
54

Izbor novog glavnog državnog tužitelja zavisi od jednog glasa

S. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Tokom današnje sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) bit će izabran i vršilac dužnosti glavnog državnog tužioca, a kako nezvanično saznajemo glasanje je neizvjesno i jedan glas bi mogao odlučiti.

Za izbor privremenog glavnog državnog tužioca BiH trebalo bi glasati 13 članova VSTV-a. Ako se ima na umu da je za smjenu Gordane Tadić glasalo šest članova, a za njen ostanak pet uz jedan suzdržani glas, jasno je da će i izbor za njenog nasljednika, barem do okončanja konkursa biti neizvjestan.

Kako saznajemo odlučujući glas bi trebao biti u rukama Slave Lakića, člana VSTV-a koji je inače tužilac u Federalnom tužilaštvu.

A od četiri kandidata (Ozrenka Nešković, Diana Kajmaković, Ismet Šuškić, Milanko Kajganić), izbor bi trebao pasti između Dijane Kajmaković ili Milanka Kajganića.

Očekuje se da bi Kajmaković mogli podržati svi oni koji su bili za smjenu Gordane Tadić, a Kajganića oni koji su bili za njen ostanak. A s obzirom da su se dva člana izuzela iz glasanja kod tačke dnevnog reda za smjenu Gordane Tadić, izbor novog glavnog državnog tužioca bi trebao vjerovatno zavisiti od glasa tužitelja Slave Lakića.

Treba napomenuti da u slučaju da omjer glasova bude 6:6, konačnu odluku će donijeti predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.