Sve je uzalud
109

Izbori su raspisani: Može li RS uspjeti u namjerama provođenja izbora po svojim pravilima?

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Stranke u Bosni i Hercegovine će na oktobarske lokalne izbore izaći prema novim pravilima izmijenjenog Izbornog zakona.
Centralna izborna komisija BiH jučer je raspisala izbore na lokalnom nivou na osnovu izmjena Izbornog zakona BiH koje je nedavno nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.

U RS-u je usvojen Izborni zakon tog entiteta, a Nenad Stevandić, predsjednik NSRS rekao je kako će vladajuće stranke "razmatrati odluku" zbog raspisanih izbora.

Nekadašnji član CIK-a BiH Vehid Šehić za Klix.ba navodi kako je CIK donio odluku o održavanju izbora na lokalnom nivou te će se tada primjenjivati postojeći Izborni zakon BiH.

"Bilo kakve naknade izmjene zakona se ne mogu implementirati na izborima 2024. godine, tek eventualno 2026. i to je u skladu sa zakonom", rekao je Šehić.

Podsjeća da su 2004. godine donesene izmjene i dopune Zakona o učešću nacionalnih manjina na lokalnom nivou. Taj zakon je stupio na snagu četiri dana nakon odluke CIK-a o održavanju izbora i nije se mogao implemetirati tokom tih izbora već 2008. godine.

"Zakon je jasan, primjenjuje se onaj koji je važio u trenutku donošenja odluke CIK-a", podcrtava Šehić.

Prema zakonu, 150 dana prije izbora, CIK donosi odluku što je i bilo jučer. Kako objašnjava nekadašnji član CIK-a, sve ostalo bi bilo kršenje Izbornog zakona.

"Bilo bi to nemoguće primijeniti, ne ulazeći u Izborni zakon RS-a koji je u suprotnosti sa državnim", dodaje.

Ako bi se usvojile izmjene HDZ-a ili druge stranke - ne bi se primijenile

Na pitanje da li isto važi i za eventualne izmjene Izbornog zakona koje najavljuju HDZ i Trojka, odgovara da također te izmjene ne bi mogle biti implementirane.

"Sve je to uzalud i neće biti primijenjeno 2024. godine, bez obzira ko donosi zakon", napominje Šehić.

Pojašnjava kako su bh. političari imali rok tokom kojeg su u parlamentarnoj proceduri to mogli prihvatiti ili djelovati amandmanima na neke članove, ali to nije urađeno.

"Imali su vremena 10, 12 godina da urade nešto i nikada ništa nisu uradili", zaključuje Šehić.

Čeka se odluka suda

Staša Košarac, državni ministar iz reda SNSD-a upitan je da li će RS uspjeti održati izbore na osnovu novog entitetskog izbornog zakona jer ga još nije usvojilo Vijeće naroda RS-a, na što je on odgovorio da hoće.

Govoreći o "izbornom suverenitetu entiteta", Košarac je na neki način otkrio koje to izborne liste planiraju provesti po Izbornom zakonu RS-a, odnosno da neće dopustiti CIK-u da organizuje izbore za lokalni nivo, člana Predsjedništva BiH i delegate u Domu naroda BiH.

Vlasti RS-a su izglasale tokom aprila entitetski Izborni zakon, a nakon što su Bošnjaci uložili veto, isti zakon se našao pred Ustavnim sudom RS.

Bošnjaci su rekli kako su pokrenuli "mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa zbog sadržaja Izbornog zakona RS".

Misija OSCE-a je osudila usvajanje ovog zakona, te su tražili povlačenje istog jer je usmjeren protiv ustavnog poretka ove zemlje.