Zakon demantuje tvrdnje
29

Izborni zakon BiH jasno demantuje SNSD-ov spin o nezakonitosti žrijeba za petog delegata u parlamentu

N. Ž.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Žrijebom kojeg je organizovala Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine, mjesto petog delegata Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH dobila je Partija demokratskog progresa (PDP), odnosno njihov kandidat Nenad Vuković.

Prije ove odluke, ali i poslije, političari iz SNSD-a su krenuli sa odbrambenom taktikom, koja je uključivala insinuacije na "pokušaje destabilizacije Republike Srpske", kao i drugih standardnih tema u njihovoj retorici.

Međutim, glavni pravni argument predsjednika SNSD-a Milorada Dodika, kao i drugih "viđenijih" članova ove stranke (Radovan Kovačević, Sanja Vulić) jeste da je ovo žrijebanje antiustavno.

"Riječ je o najeklatantnijem degradiranju Narodne skupštine Republike Srpske jer je po Ustavu BiH jedino Narodna skupština ta koja bira delegata u Dom naroda, i niko drugi", rekao je Dodik. Slične poruke imali su i drugi članovi SNSD-a.

Problem s ovim argumentom je što nema veze s realnom situacijom na terenu, odnosno riječ je o klasičnom spinu.

Naime, prema Izbornom zakonu BiH, tačno je da delegate u Dom naroda PSBiH, za Klub Srba konkretno, bira Narodna skupština RS. To se i desilo u decembru 2022. godine, nakon što su održani Opći izbori iste godine.

Tada je jedan od listića koji je išao za listu PDP-a, odnosno kandidata Nenada Vukovića, proglašen kao nevažeći, zbog čega je lista bliska SNSD-u dobila jedan glas više, čime je Snježana Novaković Bursać izabrana u Dom naroda PS BiH.

Međutim, PDP se odlučio na pravnu borbu, te su kroz više žalbi uspjeli dobiti odluku Ustavnog suda BiH da se nevažeći listić prizna, čime su dvije liste dobile jednak broj glasova.

Ovdje se vrijedi vratiti Izbornom zakonu BiH, koji je i ove situacije predvidio. U članu 9.12g Izbornog zakona jasno piše: "Ako prilikom raspodjele u skladu sa članom 9.5 ovog zakona budu dobijeni identični količnici, mandat se dodjeljuje žrijebanjem."

Dakle, CIK BiH je svojim žrijebanjem samo proveo zakon do kraja, u skladu s odlukama najveće pravne instance u našoj zemlji, koje su i više nego jasne.

Argument SNSD-a da je "Ustavom BiH predviđeno da se samo u NSRS mogu birati delegati za Dom naroda PS BiH" je apsolutno tačan, ali ovdje nije riječ o novom izboru, već o pravnom epilogu prethodnog procesa koji, prema mišljenju relevantnih pravosudnih instanci u našoj zemlji, nije proveden na legalan način.

Drugim riječima, CIK BiH je svojim žrijebanjem samo do kraja doveo proces biranja petog delegata Kluba Srba, koji je započet, ali ne i završen, u decembru 2022. godine.

Naravno, ovo je politički poraz SNSD-a kojeg će članovi ove stranke pokušati na sve načine spinovati, u svom maniru, kao "napad na Republiku Srpsku", ali korištenje baš ovog pravnog argumenta na ovaj način je lagano oporvrgnuto jednim pogledom na Izborni zakon BiH.