Obraćanje nakon sjednice
122

Izetbegović: Murphy mora dokazati tvrdnje o meni, žena ne može biti malo trudna

A. Ku.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Nakon sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA) medijima se obratio predsjednik te stranke Bakir Izetbegović. On je kazao da je na sastanku usvojeno šest zaključaka.
Naveo je da SDA od Suda Bosne i Hercegovine i OHR-a traži da se ne povlače pred pravno-političkim nasiljem predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika

Krivična prijava

"Prvi zaključak je poziv OHR-u i svima u BiH da se ne povlače pred balvan politikom koju vodi Milorad Dodik. Ta politika je prije rata stavljala balvane na ceste, danas se to stavlja na NATO put BiH, odluke Ustavnog suda i OHR-a", rekao je Izetbegović.

Dodao je da je riječ o ucjenjivačkoj politici pred kojom se ne smije povlačiti.

"Ukoliko se izdvoje sredstva iz budžeta RS-a i finansira proslava 9. januara, neustavnog praznika, SDA će inicirati podnošenje krivične prijave”, istakao je.

Dotakao se i izjava američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya.

On je naveo da je Murphy ranije tvrdio da je SDA blokirala Federaciju BiH, a da ovih dana tvrdi da je on upravljao OSA-om te svoj finansijski interes stavljao iznad državnog.

"Tu neće moći ostati žena malo trudna, ili jeste ili nije tako. Ako jeste neka Murphy iznese dokaze za tvrdnje. Mislim da je napravio grešku i da nanosi bruku sebi i velesili koju predstavlja u BiH", naveo je Izetbegović.

Reforma pravosuđa

Dodao je da ako je tačno ono šta tvrdi Murphy onda on nema šta tražiti na slobodi.

Istakao je da je BiH potrebna temeljita reforma pravosuđa.

"Svjedoci smo afere Potkivanje, tužilaca koji uzimaju novac i telefone iz predmeta, puštanja zločinaca da bježe iz BiH", naveo je govoreći o reformi.

Također je istakao da Vlada FBiH ne može odlučivati da li će biti nastavljen projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. On je podsjetio da je u ovaj projekt do sada investirano 300 miliona konvertibilnih maraka.

Na kraju obraćanja je pozvao Vladu FBiH da produži naplatu RTV takse preko računa Elektroprivrede BiH i da iznađe način stabilnog finansiranja RTV sistema.