Skup sa SBiH u Srebrenici
225

Izetbegović o izjavama Zuko: Nespretne i nesretno izgovorene riječi, to nije ni njen, ni stav SDA

I. Sa.
Foto: Facebook/ SDA
Foto: Facebook/ SDA
U Srebrenici i Konjević Polju održani su predizborni skupovi koalicije Stranke demokratske akcije i Stranke za Bosnu i Hercegovinu na kojima su predstavljeni kandidati ove koalicije za Skupštinu Opštine Srebrenica i Skupštinu Opštine Bratunac.
Uporedo je predstavljen i zajednički kandidat probosanskih stranaka za načelnika Općine Srebrenica Hamdija Fejzić.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović se obratio na skupovima, a u obraćanjima je ukazao na brojne opasne događaje i trendove u svijetu, regionu i unutar zemlje koji utječu na situaciju u Bosni i Hercegovini, a naročito na povratnike u entitet RS.

Istaknuo je da u Srebrenici neće osvrtati na političke oponente SDA iz FBiH.

"Ovdje je samo jedan problem, jedan suparnik, a to je radikalni nacionalizam koji pokušava da dovrši genocidne planove i politike. Vrijeme je da razbistrimo sami sebi sliku, ako smo pravili greške da ih priznamo, da iz njih izvučemo pouke, da ostvarimo jedinstvo i da napravimo kratkoročne i dugoročne planove. I da, ako Bog da, idemo ka pobjedama jer imamo sve preduslove za pobjede. Između ostalog, 70 posto PDV-a proizvode teritorije gdje u većini žive Bošnjaci. Sljedeća je naša dijaspora koja tek dobija fizionomiju i ima ogromnu snagu", izjavio je Izetbegović.

Foto: Facebook/ SDA
Foto: Facebook/ SDA

Ukazao je predsjednik SDA na važnost izbora Hamdije Fejzića za načelnika Srebrenice, te izbor što većeg broja odbornika u Skupštinu Opštine Srebrenica i Skupštinu Opštine Bratunac kao odgovor na retrogradnu politiku.

"Mi želimo mir sa komšijama Srbima. Nemamo mi problem sa dobronamjernim ljudima kakvih je većina u svakom od bosanskih naroda. I mi i Srbi imamo problem sa genocidnim politikama. Nama su one uzele živote, a poštenim Srbima su uzele obraz. I jednima i drugima danas truju sadašnjost i budućnost", kazao je Izetbegović.

Foto: Facebook/ SDA
Foto: Facebook/ SDA

Osvrnuo se i na izjave članice ove stranke Kenele Zuko.

"Kada konkurencija nema šta prigovoriti SDA, onda se uhvate za nespretne i nesretne izgovorene riječi Kenele Zuko. Ona je zaista kazala nešto što nije ni njen, ni stav SDA i što na kraju krajeva nije istina. Sarajevo je naš zajednički grad, a ne grad samo Sarajlija. Niko nije pitao Aliju Izetbegovića, Sulejmana Tihića, Harisa Silajdžića, Safeta Sušića, Mirzu Delibašića, Mešu Selimovića, reisa Kavazovića, profesora Ahmeda Smajlovića gdje su rođeni. Svi su oni naši i svi su oni nama na ponos", poručio je predsjednik SDA.

Zuko je u govoru, u kojem je hvalila vladavinu SDA u ovoj općini, rekla:

"Ja sam išla i u Srebrenicu, Bratunac, Vlasenicu, Orašje, sve obišla. Pa Bošnjake su samo volovska kola prevozila. To su im bili putevi. Ovo sad sve SDA pravi".