Predizborni skupovi
1

Izetbegović u Gonjem Vakufu-Uskoplju i Jajcu: Trojka je prodala interese države i ponos Bošnjaka

D. Be.
U Gornjem Vakufu-Uskoplju i Jajcu održani su centralni predizborni skupovi općinskih organizacija Stranke demokratske akcije, na kojem su predstavljeni kandidat za načelnika Gornjeg Vakufa - Uskoplja Esmin Hajdarević i kandidat za načelnika Općine Jajce Edin Hozan, te kandidati SDA za općinska vijeća.

Prisutnima na skupovima se obratio i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, koji je najavio novu pobjedu SDA u Gornjem Vakufu i Jajcu.

"Ovdje smo uvijek pobjeđivali i uvijek ćemo pobjeđivati. I kada neki drugi lutaju, rasipaju se, eksperimentišu, Bošnjaci Srednje Bosne uporno ostaju pri pravom izboru, čuvaju svoju SDA svjesni da je ona uvijek vodila realne politike koje su donosile rezultate i koje su stajale na putu retrogradnim politikama", kazao je Izetbegović.

Podsjetio je zatim Izetbegović na konkretne rezultate rada Vlade FBiH pod vodstvom Fadila Novalića, Vlade SBK predvođene premijerom Tahirom Lendom, te uspjehe SDA-ovih načelnika Gornjeg Vakufa i Jajca.

Govoreći o premijeru SBK Tahiru Lendi, Izetbegović je potcrtao "da je odluka Evropske komisije da ne prihvati Program reformi koji je Briselu dostavila vladajuća koalicija na državnom nivou potvrda ispravnosti stava Lende i ostalih kantonalnih premijera SDA da ne pristanu dati saglasnost na dokument iz kojeg su po zahtjevu SNSD-a izbačene reforme koje jačaju državu i njene institucije, a ubačeni svi zahtjevi Milorada Dodika i Dragana Čovića."

Predsjednik SDA je govorio i o "ujedinjavanju pojedinih stranaka sa namjerom da, uz pomoć SNSD-a, HDZ-a i pojedinih stranih ambasada, iz vlasti na državnom i federalnom nivou izbace onu stranku koja je izbor naroda."

"Ništa od toga ne bi bilo moguće bez onih koji su prodali interese države i naroda zarad tri fotelje za tri predsjednika tih stranaka – izjavio je Izetbegović, podsjećajući na pristanak stranaka Trojke na jednodnevnu suspenziju Ustava FBiH kojom je zaobiđena politička volja bošnjačkog naroda, a zatim i na brojne ustupke Trojke partnerima iz SNSD-a i HDZ-a. Prodali su obraz i ponos Bošnjaka. Ali nisu uspjeli u Srednjoj Bosni. Samo ovdje. I upravo iz ovog mjesta je krenuo povratak SDA, odakle smo se vratili i u vlast Tuzlanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona", kazao je Izetbegović.

Podsjetio je zatim i na pokušaje urušavanja pozicije Bošnjaka u SBK.

"Na izborima 2020. godine su ponudili kandidate u onim općinama u kojima je broj Bošnjaka i Hrvata ujednačen i to kako bi pomogli HDZ-u. Uspjeli su u Novom Travniku, a zatim su HDZ-u pomogli i u Mostaru, te ratnom zločincu Fikretu Abdiću u Velikoj Kladuši i SNSD-u u Srebrenici. Ponovo pokušavaju isto. Dobro znaju da nemaju šanse za pobjedu, ali svojim kandidaturama povećavaju šanse HDZ-u. Rade to svjesno, kao što su svjesno HDZ-u već predali poziciju sudije Ustavnog suda BiH, Autoceste, Fond za zaštitu okoliša, Agenciju za državnu službu i čitav niz drugih važnih pozicija", izjavio je predsjednik SDA.

Šta je u praksi značilo imenovanje HDZ-ovog sudije Ustavnog suda BiH, Izetbegović je ilustrovao posljednjom odlukom Ustavnog suda BiH vezanom za Tvornicu TOM u Gornjem Vakufu, pri kojoj je taj sudija štitio interese HDZ-a, a ne građana Gornjeg Vakufa.

Pozvao je na kraju obraćanja Izetbegović sve građane Gornjeg Vakufa i Jajca da izađu na izbore i daju podršku Esminu Hajdareviću i Edinu Hozanu za načelnike, te listama kandidata SDA za općinska vijeća.