Obilazi svijet
57

Izraelski profesor izveo performans u Sarajevu: Pletenjem žice iskazuje otpor ratovima u Gazi i Ukrajini

D. Dž.
Profesor Noam Holdengreber (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Umjetnik, aktivist i profesor Noam Holdengreber u čast svoje majke koja je preživjela Holokaust, svojim mirovnim performansima zagovara prestanak rata u Gazi i Ukrajini, a tim povodom stigao je i u Sarajevo.

Pažnju građana Sarajeva privukao je danas neobičnim potezom, tačnije pletenjem bodljikave žice, što je njegov način da iskaže protest protiv rat u Gazi, Ukrajini, ali i drugim dijelovima svijeta.

Putujući po svijetu demonstrirajući protest zbog rata u Gazi, Noam sa sobom nosi 100 metara žice od čega je već 40 metara ispleo putujući po gradovima širom svijeta

"Rođen sam u Izraelu, a zbog rata u Gazi i ranije u Ukrajini započeo sam ovaj projekt. Ovaj projekt je povezan sa mojom majkom koja je preživjela Holokaust pletući i cijeli njen život je bio obilježen ovom žicom", izjavio je Holdengreber za Klix.ba.

"Započeo sam ovaj projekat u muzeju ali sam osjetio da to nije pravo mjesto za projekat jer je i muzej neka granica, a ono što ja radim jeste da pokušavam omekšati granice", dodao je Holdengreber.

Mjesta koja koristi za svoj mirovni performans su uglavnom mjesta na kojima su vidljivi ostaci rata, kao što su muzeji, spomenici i ruševni objekti.

Mirovna inicijativa profesora Holdengrebera nailazi na podršku širom svijeta obzirom da ulijeva nadu da su mirovna rješenja moguća i tamo gdje se vode višedecenijski sukobi.