Kanton Sarajevo
48

Izvode se radovi na uređenju platoa oko spomenika "Krila slobode" i popločanje manifestacijskog trga

A. Ku.
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Nakon što je u proteklom periodu na Golom Brdu na Žuči izgrađen spomenik "Krila slobode", simbol pobjede i sjećanja na najhrabrije sinove naše domovine, nastavljeni su radovi na uređenju platoa oko spomenika i popločanju manifestacijskog trga.

Uređenjem prostora oko spomenika "Krila slobode", monumentalne građevine koja se u vidu stilizirane ptice izdigla iznad Sarajeva, a koju je moguće vidjeti iz mnogih dijelova grada, ovaj prostor bit će još ljepši i funkcionalniji za održavanje manifestacija obilježavanja značajnih datuma i događaja iz proteklog rata, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad Sarajevo.

Trenutno se izvode zemljani radovi za uređenje platoa i popločanje trga na kojem će se dostojanstveno obilježavati godišnjice odbrambeno-oslobodilačkih bitaka, da bi se sve onošto se dešavalo tokom proteklog rata moglo na ispravan način pamtiti i prenositi na generacije koje dolaze.

Foto: Općina Novi Grad Sarajevo
Foto: Općina Novi Grad Sarajevo

Ovom fazom radova predviđena je i izgradnja stepeništa i pristupnih staza za osobe koje se kreću u kolicima, javne rasvjete i video nadzora, te izgradnja parkinga.

Spomenik "Krila slobode" otkriven je 8. juna ove godine, na Dan odbrane općine Novi Grad, čija krila čuvaju uspomenu na sve naše šehide i pogunule branitelje, zaslužne za našu opstojnost, trajni je podsjetnik nama i budućim naraštajima za najkrvavije, ali pobjedonosne dane odbrane grada Sarajeva od agresora.

Spomenik je dio Memorijalnog kompleksa Žuč, u sklopu kojeg je u narednom periodu planirana izgradnja još jednog objekta u kojem će se nalaziti multimedijalne sale za prijem posjetilaca, za održavanje historijskih časova, druženje i prostorije za muzejsku postavku brigada koje su se borile na ovom području te drugi prateći sadržaji.

Općina Novi Grad Sarajevo projekat realizira u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja KS.